ösztöndíjprogram;Nemzeti Versenyképességi Tanács;nemzetközi egyetemek;

2021-10-28 15:39:10

A kormány évente ötven tehetséges diákot küldene a világ legjobb egyetemeire

A Nemzeti Versenyképességi Tanács ösztöndíjprogramot hoz létre.

Döntöttek egy olyan ösztöndíjprogram létrehozásáról, amely évente 50 tehetséges magyar diáknak tenné lehetővé, hogy a világ legjobb egyetemein tanuljon – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban a a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése után.

Kiemelte, hogy az ösztöndíj nemcsak a egy-egy szemeszter elvégzését teszi lehetővé, hanem a diploma megszerzéséig minden, külföldi tanulmányokkal kapcsolatos költséget állna. Így többek között az egészségbiztosítást, valamint az utazási és megélhetési költséget is biztosítaná.

Varga Mihály közölte: szándékaik szerint ezek a jól képzett fiatalok a gazdaság teljesítményét és innovációs képességét erősítenék azzal, hogy az első öt évben itthon vállalnak munkát. Szerinte „a digitális tudás és nemzetközi tudás” a következő lépcsői a magyar versenyképesség javításának.

Emlékezetes: a Népszava írt arról az év elején, hogy közpénzből tanulhatott három magyar hallgató, köztük Orbán Gáspár a miniszterelnök fia, a világ legjobb katonai intézményében, a brit Sandhurst Királyi Katonai Akadémián. A taníttatás költsége meghaladhatta a 100 millió forintot is. Később a Honvédemi Minisztérium elismerte, hogy kormányfő fia valóban részt vett a brit elitakadémia képzésén, de azt cáfolta, hogy a tárca ösztöndíjasaként.