Gyurcsány Ferenc;benzinár;propaganda;

2021-10-29 07:30:00

„Írhat a kormány bármekkora hazugságot, a fél ország elhiszi"

A Fidesz szavazóinak többsége elhiszi a kormány által terjesztett benzinpropagandát - állítják a lapunk által megkérdezett autósok.

Az általunk kérdezett autósok többsége képtelenségnek tartja, hogy a benzinár emelkedéséről Gyurcsány Ferenc tehetne. Ám a válaszadók abban biztosak, hogy ezt a kormány-mesét is elhiszi a Fidesz tábora.

– Extrém hülyeség – ennyit mondott a pécsi egyetem jogi karára járó Dávid, amikor a 21 esztendős, siófoki fiatalembert az egyik pécsi benzinkútnál arról kérdeztem, elhiszi-e, hogy a benzin ára is Gyurcsány miatt emelkedik Magyarországon.

Azt követően kezdtem faggatni az autósokat Pécsen, hogy a kormány meglepő magyarázatot adott arra, miért drágult meg nálunk az üzemanyag nyár óta 420-430 forintról 500-510-re. A közlemény szerint „a kormánynak azért szűk a mozgástere, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy-Gyurcsány) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfa-rendelkezések alól, de nem tette.” A hír megjelenése után a 24.hu cáfolta ezt a kormánynarratívát, s leírta: a csatlakozási szerződést kétségkívül Medgyessy Péter szignálta 2003. április 16-án. Csakhogy az uniós csatlakozási tárgyalások nagy része abban a négy évben zajlott, amikor még az első Orbán-kormány irányította az országot.

Arra voltam kíváncsi, hogy a töltőállomásoknál tankoló autóvezetők miképp vélekednek a kormány állításáról. Négy pécsi benzinkútnál faggattam a sofőröket.

– Ez hihetetlen – felelte röviden Bíró Szabolcs, 45 esztendős szociológus.

– Akkor nem is hiszi majd el senki? – kérdeztem tovább a férfit.

– Dehogynem – legyintett Bíró Szabolcs. – Akik elhiszik a Fidesz híreit, ezt is elhiszik majd.

– Ezek szerint ön nem Fidesz-hívő…

– Nem, de én akkor se hinném el ezt a hírt, ha az lennék, mert ez annyira hihetetlen.

A 60 éves Ladányi István, nyugdíjas uránbányász így foglalta össze véleményét:

– Baromság! Látja a szakállamat? Fehér, ugye? Nem vagyok már gyerek! Ez az egész megint egy hatalmas baromság! Elolvastam, hogy mi a valóság, azt, hogy a Fidesz-kormány tárgyalt az unióval a csatlakozási feltételekről. Köze nincs ehhez Medgyessynek. Gyurcsánynak meg annyi se. A benzin azért drágul, mert az OPEC nem növeli a termelést és ez árfelhajtó hatású, és azért drága nálunk, mert a forint elértéktelenedett. A szocialista kormány idején 260 volt az euró, most 370.

Encz László, 38 éves autószerelő nem hallott az újabb, Gyurcsányt okoló hírről, ezért gyanakodva fogadta kérdésem:

– Ilyet nem írhattak, maga tréfál – nézett rám mosolyogva.

– De, írtak – bólintottam rá. – Kormányzati közlemény.

– Akkor se hiszem el – rázta fejét.

– Akkor ön nem hisz a kormánynak?

– Van, amit elhiszek nekik, de ezt nem. Nem vagyok bolond!

Csaknem félszáz autóst szólítottam meg, s a válaszadók túlnyomó többsége az előbb idézettekhez hasonlóan reagált. Az Attilaként bemutatkozó, 50 éves informatikus is képtelenségnek tartotta a hírt, majd hozzátette:

– De abban biztos vagyok, hogy sokan elhiszik.

Egy 28 éves könyvelő hölgy, aki bemutatkozott, de a nevét nem adta a cikkhez csak nevetett:

– Írhat a kormány bármekkora hazugságot, a fél ország elhiszi.

És valóban voltak, akik elhitték. Egy 85 esztendős orvos, Tamás a feleségével jött tankolni. Az ősz hajú férfi előbb visszakérdezett:

– Drága lett a benzin? Mi keveset járunk, egy hónapja tankoltam, mennyi lett?

– Ötszáz.

– És az sok?

– Sokan sokallják – feleltem, s jeleztem, kijött egy közlemény, hogy erről is a Gyurcsány tehet.

– Nem olvastam.

– És elhiszi?

– Gyurcsányról minden rosszat elhiszek – mondta az idős férfi, megingathatatlanul.

A 27 éves Dániel is tőlem hallott először a közleményről, és az egyik Pécs melletti faluban élő, építőiparban dolgozó férfi nem értette „mi köze lehet Gyurcsánynak a dráguláshoz, hisz már régóta nem ő a miniszterelnök”. Amikor megemlítettem, hogy ez a kormány közleménye, akkor kis szünet után ennyit mondott:

– Így már elhiszem. Tény, hogy kurvára megdrágult a benzin. És ezek szerint ebben is a Gyurcsány keze van…

A Geresdlakon élő Szilárd ugyancsak az építőiparban dolgozik, technikusként középvezető egy cégnél:

– Kizárható, hogy Gyurcsánynak szerepe van a benzinárban – nevetett a nagy darab, szakállas, 37 éves férfi. – És nem is értem, mi szükség van ilyen hazugságokra. A Fidesz mindenhogyan nyerni fog a választáson. A gazdaság megy felfelé, és a Fidesz annyi pénzt ígért az embereknek, hogy nem mernek majd ellenük szavazni, mert félnek, hogy ha más jön helyettük, akkor nem kapják meg azt a pénzt.

Modrovics Mónika is tőlem hallott a közleményről. A harmincas gépészmérnök a kérdésem kapcsán a magyar politikusokról kialakított lesújtó véleményét osztotta meg velem:

– Bármit el tudok hinni róluk. Azt is, hogy Gyurcsány tehet a drágulásról, meg azt is, hogy hazudik a kormány Gyurcsányról. Iszonyú mindkét oldal, csak rosszat tesznek az országnak. Bármit elhiszek róluk. Bármit!

A 30 esztendős, vállalkozóként dolgozó erdész, Mirella ironikusan nézett rám:

– Nem is értem, hogy maga mit akar ezzel a témával? Ha leírja, hogy Gyurcsánynak semmi köze a dráguláshoz, akkor is milliók fogják elhinni. Hiába nevetséges, elhiszik. Az ország fele álomvilágban él. A tények nem érdeklik őket. Írhat bármit, ha az nem az ő igazukat erősíti, oda se figyelnek rá. Mit akar elérni?

– Csak rögzíteni akarom, hogy az emberek 2021-ben hogyan gondolkoznak Magyarországon.

– Minek? Nem változik semmi. Semmi, ha mondom…