Medián;koronavírus;járványügyi intézkedések;

2021-11-01 12:16:54

A budapestiek többsége támogatja a járványügyi szigorításokat a Medián szerint

A felmérés még a kormány intézkedéseinek bejelentése előtt készült, az adatok azt mutatják, leginkább az oltatlanok a maszk- és korlátozásellenesek.

A budapestiek elsöprő többsége helyesli a kötelező maszkviselés elrendelését a tömegközlekedési eszközökön és a zárt terekben, sőt, még további korlátozó intézkedéseket is támogatna – ismerteti a 444 a Budapest Brand megbízásából a Medián és a 21 Kutatóközpont által elvégzett 1000 fős reprezentatív felmérés alapján. 

Az október 20-a és 22-e között – tehát jó egy héttel a múlt csütörtöki kormányinfón bejelentett járványügyi intézkedések előtt – készült telefonos felmérés válaszadóinak 82 százaléka támogatja, hogy legyen kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön, az ellenzékiek körében ez az arány 89, a kormánypártiak között 79, a nem elkötelezetteknél 73 százalék.

A zárt terekben kötelező maszkhasználat bevezetését is 75 százalék támogatná, és ez a kérdés is a bizonytalan szavazókat osztotta meg a leginkább: közülük csak 65 százalék támogatja az intézkedést, míg a kormánypártiak és az ellenzékiek körében rendre 76 és 81 százalék ez az arány. Arra, hogy az uszodák, mozik és más közintézmények látogatását védettségi igazolványhoz kössék-e, a megkérdezettek 67 százaléka mondana igent. arányban támogatná ezt is a fővárosi lakosság, Ismét a bizonytalanok voltak a leginkább megosztottak, 55 százalékuk támogatná a korlátozást, az ellenzékieknek 70, a kormánypártiaknak pedig 73 százaléka helyeselné ezt. 

A megkérdezettek 86 százaléka mondta, hogy be van oltva Covid ellen, 29 százalék már a harmadik vakcinát is megkapta. Kiderült: az oltatlanok jóval nagyobb arányban ellenzik az intézkedéseket. A maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközökön a nem oltottak 56 százaléka támogatja, a zártterekben pedig 45 százalékuk – szemben az oltottak 86 és 80 százalékával. Az intézmények látogatásának védettségi igazolványhoz kötését  az oltottak 75 százaléka, míg az oltatlanokénak csupán 17 százaléka támogatná.