Budapest;vétó;Fudan Egyetem;

2021-11-01 18:21:45

Fudan-ügy: lejárt a vétó határidő

Lépéskényszerbe került a fővárosi önkormányzat: vasárnap lejárt a maga szabta határidő, így a közgyűlési határozat értelmében vissza kellene vonnia az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez korában adott hozzájárulását.

A Diákváros területének elfoglalása, illetve a Fudan Egyetem budapesti campusának tervezett betelepítése miatt szeptember elején heves vita, illetve a Demokratikus Koalíció külön akciója után adott ultimátumot a kormánynak a Fővárosi Közgyűlés. „Budapest nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazda városa” lenni, ha az alábbi három feltétel közül valamelyik teljesül: a Fudan Alapítvány hivatalosan is megkapja az eredetileg a Diákvárosnak ígért dél-ferencvárosi területet, a korábban elfogadott Déli Városkapu projekt megvalósítása „visszafordíthatatlanul ellehetetlenül” vagy a kormány 2021. október 31-ig nem gondoskodik a fővárosi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztésére korábban kialkudott 50 milliárd forint idei 10 milliárdos részletének kifizetéséről.

Márpedig az Egészséges Budapest idei projektjeinek támogatói szerződéseit továbbra sem írták alá, sőt néhány kedvezményezett önkormányzattal még a kapcsolatot se vették fel ebben az ügyben – állította Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok a Fővárosi Közgyűlés múlt heti vitájában. A tanácsnok Pokorni Zoltán számonkérésére adott választ. Hegyvidék kormánypárti polgármestere azt kifogásolta, hogy még mindig nem kapták meg a Szilágyi Erzsébet fasorban működő háziorvosi rendelők felújítására ígért 300 millió forintot, mint mondta, sajnálatos lenne, ha több mint 6000 beteg ellátása politikai kampányviták áldozatául esne. Havasi egyetértett vele ebben, de mint mondta a program folytatása nem a fővároson múlik, a kormány nem tartja be az ígéretét.