oktatás;

Átgondolja a kormány a kötelező oltás visszavonását

A PSZ és a PDSZ képviselői szerdán három és fél órán keresztül tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol azt az ígéretet kapták: a kormány jövő hét szerdáig átgondolja a szakszervezetek követelését a kötelező oltás visszavonásáról.

Újabb ponttal gazdagodott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közös sztrájkbizottságának követelés-listája. Azt szeretnék, ha a kormány visszavonná az állami intézményekben elrendelt koronavírus elleni kötelező védőoltásról szóló rendelkezést, ahogy azt is, hogy a nem állami intézményekben a kötelező oltás bevezetéséről a munkáltatók határozzanak.

A PSZ és a PDSZ képviselői szerdán három és fél órán keresztül tárgyaltak az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol azt az ígéretet kapták: a kormány jövő hét szerdáig átgondolja a szakszervezetek követelését a kötelező oltás visszavonásáról, és egy új javaslatot tesznek majd – számolt be az eredményekről Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja. A szakszervezetek szerint felelőtlenség, hogy a kormány olyan szereplőkre hárítja az oltásokról szóló döntést, akik sem országos, sem területi járványügyi adatokkal, sem megfelelő szaktudással nem rendelkeznek.

Tárgyaltak a pedagógusok bérrendezéséről is, ám – mint Nagy Erzsébet fogalmazott – nem érte őket meglepetés, az Emmi képviselői ugyanazt a javaslatot vettették fel, amit Orbán Viktor miniszterelnök korábban bejelentett: jövőre 10 százalékos béremelést kaphatnak a tanárok, majd 2023-ban jöhet egy komolyabb bérrendezés. – A szakszervezeti oldal számára ez elfogadhatatlan – szögezte le a PDSZ képviselője.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke hozzátette: nélkülözhetetlen a pedagógusok presztízsének erősítése, béremelése, a munkaterhek csökkentése. – Olyan tanári fizetésekre van szükség, amelyekből meg is lehet élni – mondta, hozzátéve: a követeléseikből nem fognak engedni. A sztrájkbizottsági egyeztetések következő fordulója november 10-én lesz. 

Béremelés a felsőoktatásbanAz alapítványi és egyházi felsőoktatási intézmények után az állami egyetemek oktatói is 30 százalékos béremelésben részesülhetnek – közölte szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ez idén ősszel és jövő januárban két ütemben – kétszer 15 százalék – valósulhat meg.