Orbán Viktor;koronavírus;

2021-11-05 07:59:16

Orbán: előbb-utóbb kötelező lesz az oltás minden állami alkalmazottnak

A miniszterelnök szerint a kormány több embert nem tud meggyőzni a vakcina felvételéről, most a munkahelyi közösségeken a sor.

Akkor nem okozna semmi bajt a delta vírus, ha mindenki be lenne oltva - jelentette ki a miniszterelnök az állami rádiónak adott pénteki nyilatkozatában.

Orbán Viktor szerint az oltatlanok életveszélyben vannak, mert őket megtalálja a vírus, és ha ez megtörténik, akkor súlyos állapotba kerülhetnek. Éppen emiatt mindenkit arra kér, hogy oltassa be magát. A legfontosabb védelmi intézkedés a vakcina: 10 millió adag oltóanyag van és az év végéig még 5 millió fog érkezni. Ha gyorsabban terjed a vírus, akkor majd reagálni kell - felelte a miniszterelnök az esetleges további korlátozásokat firtató felvetésre. Mese, hogy a felelősséget bárkire át lehet hárítani, mivel azt a kormánynak vállalni kell - mondta el a munkahelyi kötelező oltásokkal kapcsolatban.

A kormányfő kifejtette, a kabinet több embert nem tud meggyőzni az oltás felvételéről, szerinte erre már csak a munkahelyi közösségek képesek. A mérések szerint az emberek ezt támogatják, a közösségekben igény van arra, hogy tehessenek valamit. Jelezte, 

Orbán Viktor a minimálbéremeléssel kapcsolatban azt mondta, nagy teljesítmény mindez, mivel most annyi lesz ennek mértéke, mint a Gyurcsány-Bajnai kormány idején az átlagkereset volt. Hangsúlyozta, ennek mértékét nem a kormány mondja meg, erről ugyanis a munkavállalók és a munkaadók állapodnak meg. Ha a kabineten múlna, akkor akár háromszor ennyi is lehetne a minimálbér, de az elbocsátásokat okozhatna. Éppen emiatt a gazdasági szereplők állapodnak meg egymással, a kormányzat közvetít köztük és időnként átvállal pénzügyi terheket - magyarázta. 

A rezsicsökkentésről szólva elmondta, "bolond dolgok történnek Európában". A baloldalnak világos álláspontja van, miszerint ha a piacon többet kell fizetni, akkor az embereknek ehhez kell igazodni. Most úgy állnak a dolgok, hogy hiába mennek fel Európában az árak, a kormány rögzítette azokat. "Amíg a mi kormányunk van", addig fent lehet tartani ezt a helyzetet.

Ezt követően egy kiadós brüsszelezésbe fogott. Szerinte az Európai Unió klímapolitikája hibás, mivel Brüsszel azt akarja, hogy az emberek fogyasszanak kevesebbet. "Olyan mértékben megemelni az árakat, ahogy a brüsszeli bürokraták teszik, az hiba", a klímát szennyező cégeket kellene ezzel terhelni, nem az embereket. Azt hangoztatta, ha megfontoltabb lenne Brüsszel, az árak se lennének az egekben. Emellett további áremelkedésekkel riogatott: ugyanis Brüsszel a lakásokat és az autókat is meg akarják adóztatni, ami további áremelkedéseket vetít előre. A gazdag nyugat-európaiak akarják ezt, a kelet-európaiak ellenvállnak - vázolta fel a frontvonalakat. 

Szóba kerültek a migrációs ügyek is. "Maratoni csatában vagyunk" - fogalmazott a kormányfő, érzékeltetve, hogy 2015 óta vitája van uniós szinten ebben a témában. Jelezte, amikor Magyarország elsőként megépítette a határvédelmi kerítést, akkor "voltunk mindenek", de ma már több ország is ezt teszi. Mivel Magyarország védi az EU külső határait, így "fair, méltányos" igény, hogy ennek költségeit fizesse ki Brüsszel. Megjegyezte, már hat éve harcol ezért a pénzért a brüsszeli bürokratákkal, de saját bevallása szerint ehhez most közelebb van, mint korábban. A kormányfő összekötötte a járvány erősödését és a migrációt: szerinte a bevándorlók hozzák be a különféle variánsokat. Azt hangoztatta: adott esetben Magyarország nyit egy korridort a bevándorlóknak, amin keresztül "felmasírozhatnak" Nyugat-Európába. "Tudjátok mit? Ha ez nektek jó, vigyétek őket!" - foglalta össze álláspontját Orbán Viktor.