Transparency International Magyarország;feljelentés;

2021-11-05 09:52:42

Rendőrségi nyomozás indulhat a Kövér László kabinetfőnöke által használt, közpénzből vett villalakás ügyében

A nyomozó hatóság dolga lesz eldönteni, történt-e bűncselekmény a határon túliakat támogató alapítvány ügyleteivel kapcsolatban.

- írja közleményében a szervezet.

Az ügy előzményeiről a 24.hu oknyomozó cikke nyomán lapunk is beszámolt. Eszerint Kövér László kabinetfőnöke, Veress László és közvetlen családtagjai egy olyan, a főváros II. kerületében található villában élnek, amelyet a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány (MTHA) számára utalt 320 millió forintos támogatásból vásároltak. Az MTHA kuratóriumi elnöke pedig nem más, mint a kabinetfőnök közvetlen munkatársa, Visontai Kálmán, akinek a 24.hu információi szerint 13 millió forintért vásároltak egy Audi személygépkocsit, ugyanabból a támogatási pénzből.

A Transparency International emlékeztet, a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány eredetileg meghatározott célja a bírósági bejegyzés szerint a határokon túl élő magyar nemzetiségű fiatalok felkutatása, tehetségük ápolása és egymás közötti kapcsolataik erősítése. Mégis, miközben az alapítvány a saját maga által meghatározott célokra minimális összeget, szűk két és fél millió forintot fordított, egy tajvani cég számlájáról érkezett 320 milliós támogatás jelentős részét egészen más célokra, két II. kerületi ingatlan megvásárlására költötték összesen 240 millió forint értékben, illetve a kuratóriumi elnök egy olyan Audi márkájú gépkocsit vezet, amit ebből a pénzből vásároltak meg. Kitérnek arra is, hogy az alapítvány 2019-es létrehozása óta nem sikerült sem egy honlapot, sőt még egy működő e-mail címet sem megadni elérhetőségként.