tőzsde;MOL;harmadik negyedév;

Újra csúcson a Mol

Ismét minden eddiginél kimagaslóbb nyereségadatokról számolt be az olajcsoport.

A második negyed évhez hasonlóan a Mol harmadik negyed évi, 139 milliárd forintos nettó nyeresége is az olajcsoport három évtizedes történelmének legmagasabb július-szeptemberi adata. Emellett az összes, vagyis közel 120 negyedévi nettó nyereségadat közül bronzérmes, a tavalyi év hasonló időszakának pedig közel háromszorosa. Az első háromnegyed évi, összesített, 417 milliárd szintén messze túlnő a cégcsoport eddigi, 2006-os rekordján. A tőzsde és a cég által kiemelten figyelt, 308 milliárdos, harmadik negyed évi, "újbeszerzési árakkal becsült, tiszta, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti" (EBITDA) eredmény szintén soha nem látott szint. Ugyanez igaz az első háromnegyed év összesített, 771 milliárdjára, valamint az 1649 milliárdos negyedéves, illetve a 4189 milliárdos első kilenchavi bevételre egyaránt. Az értékek 40-60 százalékkal múlják felül az előző, a koronavírus miatt igen harmatosra sikerült év időrányos adatait.

Elemzők szerint ezek fő oka az olajáremelkedés és az üzemanyagárak tetőzése mellett is magára találó forgalom. A gázszállításon kívül az összes üzletág - a kitermelés, a finomítás, a nagy- és kiskereskedelem, valamint a petrolkémia - kiemelkedően teljesített. A harmadik negyed év jó eredményeit a kedvező külső környezet és a térségi gazdasági fellendülés is támogatta - fogalmazott Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató.

Kihasználták erősségeiket, a rugalmas, több lábon álló üzleti modellt és a költséghatékonyságot. A cégvezér az év közepén 2,3 milliárd dollárról 3 milliárdra növelt idei EBITDA-célt 3,2 milliárdra emelte, figyelmeztetve a magas nyersanyagárak és a koronavírus-járvány jelentette kockázatokra.

Jelentéseikben kerestük, de csak a 78 oldalas, angol nyelvű befektetői beszámoló 68. oldalának ábrájában találtunk utalást arra, hogy Hernádi Zsoltot a horvát legfelsőbb bíróság jogerősen két év börtönre ítélte, megalapozottnak találva a horvát INA feletti Mol-irányítás 2009-es átvételével kapcsolatos korrupciós vádakat. Egyszersmind jelezték, hogy további jogi ellenlépéseket tesznek.

Pénteken az olajpapír árfolyama a BUX-nál kisebb mértékben, 1,36 százalékkal esett.