egészségügy;járvány;

Halasztják az operációkat

"Empatikusan, kellő rutinnal rendelkező kollégák rendezzék a lemondásokat" – kérik kórházigazgatókat a lapunk birtokába került levélben.

Aki már benn van a kórházban azt megműtik, de akit még nem vettek fel, és halasztható a beavatkozása, annak lemondják az operációját – ez olvasható ki abból a lapunk birtokába került levélből, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldött a centrumkórházak vezetőinek. Levelében azt kéri: "Empatikusan, kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel rendezzék a lemondásokat!"

A levelet vasárnap küldték ki, ami azért is érdekes, mert az operatív törzs a nyilvánosság előtt tegnap is csak lehetőségként beszélt minderről, amikor azt közölte: „A betegek védelméért és az egészségügyre háruló teher csökkentéséért egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása.”

Azt már több beteg is a saját bőrén érezhette, hogy a korábbinál jobban akadozik az ellátás. Az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet ambulanciáján például már napok óta csak a sürgős reumatológiai és immunológiai eseteket, illetve a biológiai terápiás infúzióra érkezőket fogadják. Minden egyéb időpontra történő előjegyzést felfüggesztettek. Ennek hátterében az állhat, hogy a kórházak levelet kaptak arról, hogy növelniük kell a koronavírusos betegek ellátására rendelt kapacitásukat és ezzel az egyéb, nem covidos betegellátás korlátozása is együtt jár.

Az OKFŐ főigazgató-helyettesének levelében az áll: az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen.

Az ágyfelszabadítás a jelenlegi covid-ellátó kapacitásnál 67 százalékos növekedést jelent, ezen belül az intenzív ágyak számát 44 százalékkal kell bővíteni. A levél tételesen megszabja, hogy az egyes megyékben hány helyet kell felszabadítani, ám ezek kórházak közötti elosztására az irányító intézmények vezetői tehetnek javaslatot csütörtök délutánig.

Mivel ez az átcsoportosítás nyilvánvalóan megakasztja a szokásos betegellátást a levél ahhoz is iránymutatást ad, hogy ezt a leállást hogyan hajtsák végre. Azt írják: „A COVID kapacitások bővítéséhez szükség lehet az elektív (tervezhető) ellátások (műtétek és fekvőbeteg-ellátások) korlátozására, hogy megfelelő mennyiségű humánerőforrás álljon rendelkezésre a COVID osztályokon.” Ehhez szempontokat is megadott Takács Péter:

„Lehetőség szerint a műtétre már befektetett betegek esetében a beavatkozások még történjenek meg, senkit ne küldjünk haza, ha már az osztályra felvettük! A be nem fektetett, de műtéti halasztás miatt érintett betegek megkeresése történjék empatikusan: kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel rendezzék a lemondásokat. Elsősorban az anesztéziát igénylő tervezett beavatkozások korlátozhatók, az anesztézia nélkül végezhető műtétek (pl. szemészet) megtartására törekedni kell. A daganatos megbetegedéssel összefüggő és sürgősségi (a kezelés elmaradása potenciálisan életveszélyt vagy maradandó egészségkárosodást okozhat) beavatkozások továbbra is korlátozás nélkül biztosítandók!”

A levél arra is lehetőséget ad a kórházaknak, hogy a fekvőbeteg osztályaikat a tavaszihoz hasonló módon rokon szakmákban összevonják. Illetve az ügyeleti ellátást centralizálják a megyékben.

Legutóbb alig több mint egy hete bővítette a covid-betegek fogadására alkalmas kapacitásokat Kásler Miklós szakminiszter. Akkor az volt az utasítás, hogy már nem csak a centrumkórházaknak, hanem az ország minden alkalmas intézményének fogadnia kell a koronavírus-fertőzötteket. Ekkor csak a centrum kórházaknak a legsúlyosabb esetek ellátásra 5567 ágyat kellett kijelölniük és mintegy 835 intenzív ellátóhelyet biztosítaniuk. Most pedig ezt a kapacitást bővítették tovább.

Mint ahogyan az várható volt a kora őszi nagy tömegrendezvények után – amelyeken a kormány valamennyi járványlassító intézkedését felfüggesztette –, megugrott a betegek száma. S ez egyre nagyobb terhet ró az ellátórendszerre. Kedden már 4588 új fertőzöttet találtak, 4522 embert ápolnak a kórházakban, s közel tíz százalékukat, 452 beteget lélegeztetnek. 123-an haltak meg.