Demeter Szilárd;Fürjes Balázs;szépirodalom;

2021-11-09 20:10:31

Fürjes Balázs: ne kukázzunk verseket, regényeket, novellákat, mert az semmi jóra nem vezet!

A fideszes politikus Radnóti Miklós halálának évfordulójáról megemlékezve reagált Demeter Szilárd szavaira.

"Hiszek benne, hogy azok is, akik nem hivatásos irodalmárként olvassák és szeretik a verseket, regényeket, novellákat, valahogy érzik, mi a jó, mi az értékes. És tudják azt is, hogy szép, jó és értékes – sokféle lehet" - írja Facebook posztjában Fürjes Balázs, majd így folytatja: "Hogy ez a magyar irodalom 20, 40 vagy 80 százaléka, szerintem döntse el az olvasó, meg az utókor. Ne kukázzunk verseket, regényeket, novellákat! Mert az semmi jóra nem vezet."

Az államtitkár szerint "a kortárs és korábbi magyar művek értékelését bízzuk bátran arra, aki véleményalkotásra leginkább hivatott: a mindenkori magyar olvasóközönségre! És még valami: hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék, ne akarjon nevelni senkit! Nem ez a feladatunk."

Fürjes Balázs ezzel Demeter Szilárd szavaira reagált, aki a napokban egy interjúban azt mondta: kukázná a magyar irodalom nyolcvan százalékát. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának provokatív nyilatkozata nagy felháborodást keltett, a rá érkező reakciókat ebben a cikkben ismertettük.