oroszok;

2021-11-10 06:20:00

Orosz milliárdok és Rahimkulov-szál a Rozsdaövezetben

Két év után a kormány kijelölte az első rozsdaövezeti akcióterületet: az egykori Láng Gépgyár XIII. kerületi iparterületét lehet fejleszteni.

Figyelemre méltó, hogy a területre idén februárban 7 millió euró – mintegy 2,5 milliárd forint jelzálogot jegyeztetett be – a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel állónak tartott orosz üzletember, Megdet Rahimkulov fia, Ruszlan Rahimkulov egyik érdekeltsége. Ez azért is érdekes, mert a most kijelölt terület szomszédságában Ruszlan Rahimkulov vállalkozása építhet nagy társasházat a kerületi önkormányzat tiltakozása ellenére, kormányzati támogatással. Emiatt Angyalföld alkotmányjogi panaszt nyújtott be, mire most a kormány egy olyan szomszédos beruházást emel ki, ahol megint csak felbukkan a Rahimkulov család neve. 

Az első rozsdaövezeti akcióterületnek kijelölt angyalföldi ingatlan két részből egyesítették tavaly, így a tulajdoni lap szerint egy 8 hektár 2649 négyzetméteres egybefüggő fejlesztési terület jött létre a Váci út, a Turbina utca és a Rákospatak között. Az ingatlan egy része – a Váci út felőli nyerstégla homlokzatú, Alpár Ignác tervezte, 1890-91-ben megépült műhelyekből és irodaépületből álló együttes – műemléki védettséget élvez. A terület értékét növeli a Váci útra nyíló hosszú – 50 méteres – homlokzata.

A kormányrendeletben megjelölt helyrajzi számú ingatlan jelenlegi tulajdonosa a Pacont Kft., amelynek végső tulajdonosa a zürichi Harlach AG és Neweuropepartners AG. A területet kisebbik részének megvásárlásakor Benny Iggland, a Pacont vezetője azt mondta, hogy cégük hosszú távú nagy értékű beruházásokban gondolkodik és ezért frekventált ipari területeket vásárol meg, ahol a „területhez kötődő korlátozások miatt a folyamat sok évig is eltarthat”. Megérte a várakozást. Az iparterület elsőként került fel a rozsdaövezeti akcióterületek listájára és a beruházást rögtön nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a kormány. Az, hogy pontosan mi épülhet a volt ipartelepen, nem derül ki, a rendelet melléklete csak „ingatlanfejlesztésre irányuló beruházásnak” nevezi, ahol lakó, kereskedelmi, vendéglátó- szálláshely, oktatási, sport és vegyes rendeltetésű épületek is felhúzhatóak. Megkérdeztük a céget a terveiről, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A fejlesztők megkapják a szokásos könnyítéseket: nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni, mellőzhetőek az országos és a kerületi építési szabályozások, ezek helyett a rendeletben meghatározott „sajátos beépítési szabályokat” kell alkalmazni. Így például az épületmagasság elérheti a 65 métert, ami akár 20 emeletes torony építését is lehetővé teszi. Az új épület homlokzati szélessége akár 120 méter lehet, míg zöldfelületből elég 25 százalék, az új lakások 50 négyzetméternél kisebbek is lehetnek.

A XIII. kerületi ellenzéki vezetésű önkormányzatot váratlanul érte a döntés, egyelőre nem tudják, hogy mi lesz a korábban erre a területre kötött településrendezési szerződés sorsa, illetve milyen fejlesztési szándékkal áll majd elő a befektető. A kerületi aggodalmakat növeli, hogy a terület háta mögött lévő Népfürdő utca-Dagály utca-Jakab József utca-Bodor utca által határolt terület Népfürdő utcai részére hatalmas társasházat húzna fel az Idom Házépítő Kft., amelynek terveit a kerületi tervtanács korábban épp a túlépítés miatt elutasította, mire a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet. A döntés miatt Alkotmánybírósághoz fordultak.

A két történet itt össze is ér. A társasházépítő cég egyik tulajdonosa a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel állónak tartott orosz üzletember, Megdet Rahimkulov fia, Ruszlan Rahimkulov. (A Forbes idei összesítése szerint a Rahimkulov testvérpár Timur és Ruszlan Rahimkulov vagyonkezelő vállalkozása vezeti a legértékesebb hazai családi cégek listáját.) Ruszlan Rahimkulov másik cége –, a telektulajdonos Pacont Kft-hez hasonlatosan – a Váci úti iparterületen álló irodaházba bejegyzett Southblaze idén februárban 7 millió euró (2,5 milliárd forint) jelzálogot jegyeztetett be a most akcióterületté nyilvánított ipartelepre.