Budapest;

2021-11-09 21:06:58

Kiss Ambrus: "Nekem egy ilyen hangfelvétel után minden lehetőség és eshetőség asztalra tehető"

Újabb videót küldött szerkesztőségeknek, köztük a Népszavának az Anonymusként emlegetett álarcos informátor a Városháza állítólagos eladásával kapcsolatban.

A többszörösen megvágott hangfelvételen – amiről elsőként az Index írt – állítólag Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő cég vezérigazgatója hallható. Egy anyagot prezentál a Városháza eladásáról, amiről az elmondottak szerint Karácsony Gergely főpolgármester kabinetje is tárgyalt. A felvételen hallható a „projekt a régi városháza épületére, illetve a hozzá tartozó telekre vonatkozik.” A felvétel szerint Barts azt mondja, hogy beszélgetőpartnerei közül Gyulát és Zsoltot ismeri. (Ez a korábbi információk szerint lehet Gansperger Gyula, az első Orbán-kormány államtitkára, későbbi gazdasági háttérembere és az ügyben már felbukkant egyik ingatlanos cég vezetője, Berki Zsolt.)

Mint ismeretes az Index állt elő azzal a hírrel, hogy a főváros vevőt keres a Városháza műemléki védelem alatt álló épületegyüttesére. Karácsony Gergely ezt azonnal és azóta is tagadja. A mostani hangfelvétel kapcsán kiadott közleményükben is megismétlik: a főváros nem kívánja értékesíteni a Városháza ingatlanát. Arra nem térnek ki, hogy a hangfelvétel hamisítvány, vagy azon valóban a Barts beszél. Helyette nyilvánosságra hozzák a Városháza fejlesztési lehetőségeiről készített döntés előkészítő tanulmányt, amelynek elkészítéséhez „piaci konzultációkat is folytatni kellett”.

A különböző lehetőségek előnyeinek és hátrányainak mérlegelése alapján a Főpolgármesteri Kabinet 2020. november 26-i ülésén egyetértett azzal, hogy a Városháza maradjon a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában.

Az ügyben a Népszava megkereste Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest is, aki arra kérdésre, hogy a felvételen valóban Barts beszél-e, illetve indul-e belső vizsgálat a következőt válaszolta: „Nekem egy ilyen hangfelvétel után minden lehetőség és eshetőség asztalra tehető.”