koronavírus;lélegeztetőgép;biznisz;kormány;

2021-11-10 10:21:15

A kormány lélegeztetőgép-biznisze 185 milliós profitot hozott az egyik fő megbízott cégnek

Az Európa Ázsia Kft.-nek még alkalmazottakra sem volt szüksége, hogy egy év alatt hatvanegyszeresére növekedjen az árbevétele.

Jócskán a május végi határidő után adta le éves beszámolóját az egyik legnagyobb lélegeztetőgépes megbízást behúzó cég, az Európa Ázsia Kft. A biznisz egy év alatt 61-szer több árbevételt és tizenegyszeres profitnövekedést eredményezett, mindezt alkalmazottak nélkül bonyolították le – írja az mfor.hu.

A Népszava is többször foglalkozott a lélegeztetőgép-biznisszel, amelynek keretében a kormány a koronavírus-járvány magyarországi megjelenését követően mintegy 16 ezer készüléket szerzett be különböző cégeken keresztül csaknem 300 milliárd forintért, amelynek jó részével el sem tudtak számolni. S miközben a járvány legsúlyosabb időszakában alig 1600 gép volt használatban, ma is rengeteg gép porosodik a raktárakban, miközben kisebb mennyiségeket belőlük rendre elajándékoz a kormány más országoknak. 

Az mfor.hu azt is felidézi, hogy a beszerzéssel megbízott társaságok zöme időre leadta a dokumentumokat, többek között a legnagyobb megbízást behúzó Fourcardinal Kft. is, ahol 49,5 milliárd forintos bevételből 15,4 milliárdos nyereség maradt a végére.