Oroszország;Fehéroroszország;nukleáris arzenál;

Atomfegyverrel bíró repülőket küldött Fehéroroszország légterébe Moszkva

Egyre jobban éleződik a lengyel- belarusz határon kialakult migrációs válság.

Két nukleáris fegyverzettel rendelkező stratégiai bombázót küldött a fehérorosz légtérbe Moszkva, járőrözési célokkal

- írja a Reuters.

A kommentár szerint Oroszország ezzel a ritkán tapasztalható lépéssel szerette volna kifejezni támogatását a Lukasenka-rezsimnek, miközben a lengyel határon kialakult helyzet miatt a diktatúra patthelyzetbe került Brüsszellel. A döntés azt követően született meg, hogy a tagállamok szerdán újabb szankciók bevezetését fontolgattak Minszk ellen. A Tupoljev Tu-22M3 típusú bombázók képesek nukleáris rakéták hordozására, beleértve a hiperszonikus rakétákat is, amelyeket kimondottan a fejlett nyugati légvédelem kikerülésére terveztek. 

Az EU már többször is büntetőintézkedéseket vezetett be Fehéroroszország ellen az emberi jogok megsértése miatt. Most azzal vádolja a rezsimet, hogy a Közel-Keletről, Afganisztánból és Afrikából menekülteket hoz be az országba, majd Lengyelország felé tereli őket, hogy ott káoszt próbáljanak teremteni. "Brutális hibrid támadással állunk szemben az EU határainál. Fehéroroszország cinikus és megdöbbentő módon fegyverként használja fel a kétségbeesett menekülteket"- vélekedett az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel.  

A fehérorosz diktátor eközben a lengyel hadsereg mozgósításával kapcsolatban azt mondta, vagy egy hadgyakorlatról, vagy megfélemlítésről van szó. Alekszandr Lukasenka a Nacionalnaja Oborona, azaz a Nemzetvédelem nevű orosz magazinnak azt nyilatkozta, öngyilkosság lenne egy katonai akció Európa kellős közepén, különösen, mert azonnal maga után vonná Oroszországot az örvénybe. Az interjúban egyébként nem titkolta, hogy magáénak tudhatja Putyin támogatását.

"Nem vagyok teljesen őrült. Tudom, hogy hova vezethet mindez, tudom, hogy hol a helyem, de nem vagyunk hajlandók térdre borulni!"

- fogalmazott a hvg.hu szemléje szerint.