Fehéroroszország;Ursula von der Leyen;Washinton;

2021-11-10 21:58:30

Újra lecsap a Lukasenka-rezsimre az EU

A lengyel-belarusz határon kialakult helyzet miatt lépne Brüsszel.

- jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, miután Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt a Fehér Házban az MTI szerint.     

"Nagyon hamar, a jövő hét elején kiterjesztjük a Fehéroroszország elleni szankciókat" - mondta von der Leyen újságíróknak a találkozó után, megjegyezve, hogy a korlátozások magánszemélyekre és szervezetekre is vonatkoznak majd. Hírügynökségi információk szerint az Európai Unió mintegy 30 személyt és szervezetet, köztük Uladzimir Makej fehérorosz külügyminisztert és a Belavia nevű fehérorosz légitársaságot is célba veszi az intézkedésekkel.

"Megvizsgáljuk azon légitársaságok szankcionálásának lehetőségét, amelyek elősegítik az embercsempészetet Minszk, majd az Európai Unió és Fehéroroszország között fekvő határ felé" - mondta von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke hozzátette: megérti, hogy az Egyesült Államok olyan szankciókat készített elő Fehéroroszország ellen, amelyek december elején lépnek hatályba.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból.

Az Európai Unió szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Fehéroroszország az EU-t hibáztatja, a kelet-európai állam külügyminisztere szerdán azt mondta: az Európai Unió a határ menti migrációs válság "kiprovokálásával" ürügyet teremtett a Minszk elleni újabb szankciók bevezetésére.

A Fehér Ház a találkozó előtt közölte, hogy a két vezető tárgyal majd az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi és gazdasági kérdésekről, a klímaváltozásról, valamint olyan regionális kérdésekről, mint Ukrajna vagy a Nyugat-Balkán ügye. "Biden elnök megerősíti, hogy támogatja az Európai Uniót mint az Egyesült Államok alapvető partnerét" - közölte szerdai közleményében Emily Horne, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Közben nukleáris fegyverek hordozására is képes orosz repülőket küldött Moszkva a belarusz légtérbe. Mint lapunk is beszámolt róla, ezzel a szokatlan lépéssel Putyin azt szeretné demonstrálni, hogy még mindig támogatja a fehérorosz diktátort.