benzin;gázolaj;benzinár;üzemanyagárak;gázolajár;

2021-11-11 13:21:39

Téves Gulyás állítása, hogy a társadalom 98 százalékának gondját megoldották az üzemanyagár befagyasztásával

A döntés leginkább azt a több százezer autó használóját sújtja, amelyekbe a normál 95-ös tavaly megemelt bioaránya miatt szerencsésebb alacsonyabb etanoltartalmú prémiumbenzint tankolni.

A kormány november 15-től 480 forinton maximálja a benzin és a gázolaj kútárát - közölte Gulyás Gergely a kormányinfón. A döntés három hónapos hatályú. A lépés oka, hogy az elmúlt egy év során ugrásszerűen nőttek az üzemanyagárak. A Miniszterelnökség vezetője megemlítette, hogy az EU-ban eddig Horvátországban fixálták az üzemanyagárakat, mégpedig 550 forintnak megfelelő szinten. Ennek kapcsán ismét kiemelte, hogy benzinárunk az EU-n belül a 6.-7. legolcsóbb. Azt ugyanakkor szokás szerint nem említette meg, hogy a forgalom immár kétharmadát kitevő gázolaj hazai ára a 27 uniós tagállamból már drágább a közepesnél. Az árbefagyasztást Gulyás Gergely azzal indokolta, hogy a benzin ára más termékekre is kihat.

A Holtankoljak.hu adatbázisa szerint az oldallal gázolajárat közlő mintegy 1200 hazai kút közül ma összesen nyolc méri 480 forintért a terméket, ennél olcsóbb pedig nincs. Az oldallal 95-ösük árát közlő, körülbelül 900 hazai kútból az adatbázis szerint ma 18 adja 480 forintért vagy ennél olcsóbban a normál benzint. (Egy tévesnek tűnő adatot leszámítva a nyertes 474 forint). Magyarországon valamivel több mint 2 ezer nyilvános töltőállomás üzemel.

A döntés a normál 95-ösre és gázolajra vonatkozik - szögezte le az eseményen kérdésünkre Gulyás Gergely. Ezt egy további felvetésre azzal a téves állítással támasztotta alá, hogy szerinte így a társadalom 98 százalékának gondját megoldották. Ezzel szemben a valóság, hogy ma már a gázolajjal közlekedők mintegy tizede vásárol prémiumot, a benzinforgalomnak pedig több mint ötödét teszi ki a kiemelt minőségűek aránya. Ezek átlag 40-50 forinttal drágábbak a normál termékeknél, bár lapunk a napokban már 600 forintos prémiumtarifákat is fotózott. A döntés leginkább azt a több százezer, jellemzően régebbi autó használóját sújtja, amelyekbe a normál 95-ös tavaly megemelt bioaránya miatt szerencsésebb alacsonyabb etanoltartalmú prémiumbenzint tankolni. Ezen túlmenően ma már több tízezer jármű közlekedik árammal vagy különböző gáztípusokkal is. A miniszter azt is elárulta, hogy a döntés a nyilvános kutakon kívül, jellemzően nagykereskedelmi szerződéssel vásárlók - például a közületek - árait szintén nem érinti.

Orbán Viktor ellenzéki felvetésekre október végén árulta el először, hogy - a horvát példa nyomán - fontolgatják az üzemanyagárak befagyasztását. Igaz, az általa akkor hivatkozott, állítólagos uniós keretszabályoknak szakértők nem lelték nyomát.

A kérdéshez kapcsolódó korábbi megkeresésünkre a hazai kútláncok nem válaszoltak. Iparági szervezetüknél, a Magyar Ásványolaj Szövetségnél pedig későbbi nyilatkozatot ígértek.