MOL;gázolaj;Shell;OMV;töltőállomás;rekordár;

2021-11-09 07:30:00

Itt a 600 forintos üzemanyag

Igaz, még csak a prémium, jellemzően gázolaj és még 10 fillér hibádzik. Úgy tűnik, itt egyelőre meg is áll az áremelkedés.

Miközben a hazai autósok még alig ocsúdtak fel az üzemanyagárak 500 forintos "lélektani határának" átlépéséből, az elmúlt napok során magánautósként már fotóztunk 600 - egész pontosan 599 forint 90 filléres - prémium-gázolajat is. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, jelenleg tucatnyira tehető ama hazai töltőállomások száma, ahol literenként 599,9 forintért mérik a kiemelt minőségű dízelt. De tegnap legalább három hazai töltőállomáson már a 100-as benzinért is 599,9 forintot kértek.

A szörnyülködésre a Holtankoljak.hu napi frissítésű adatbázisa nyújt lehetőséget. Az oldalon, megfelelő keresőkifejezést használva tegnap 900 hazai kút prémiumgázolaj-árát tekinthettük meg és 283 töltőállomás közölt velük 100-as benzinre szabott tarifát is. Tapasztalataink szerint az adatbázis inkább csak támpontul szolgál. Ársorrendjük ugyanis már három hete harminc olyan hazai kútról tanúskodott, ahol több mint 600 forintért adnák a prémium gázolajat. Ehhez képest, miután magánszemélyként végigtelefonáltuk ezeket, kiderült, hogy a legdrágábbak is "megálltak" az 599,9 forintos plafonnál. A harmincas listából végül is 8 Shell-, illetve 6-6 OMV- és Mol- (pontosabban 4 Mol- és 2 INA-) kúton kaptunk 599,9 forintos prémiumgázolajárról szóló tájékoztatást. A normál gázolajnál 40-50 forinttal eleve drágább prémiumtermékek árazása tapasztalataink szerint kevéssé követi az alap-üzemanyag nagykereskedelmi árának - az oldalon két nappal korábban rendszeresen közzétett - változásait. Így a prémiumdízel ára furamód a két héttel ezelőtti, 5-5 forintos általános üzemanyagáremelés ellenére sem törte át a 600 forintos "lélektani határt". Sőt, a múlt hét pénteki listán már csak nyolc kút neve mellett állt 6-ossal kezdődő prémiumgázolaj-tarifa, ami a valóságban 4 OMV-töltőállomás esetén jelentett 599,9 forintos díjat.

Tegnapra ugyanakkor, miközben azóta a "központi" tarifa nem mozdult, a lista, némiképp változó összetétellel, de ismét 30-asra nőtt. Olyannyira, hogy itt már szerepeltek 613 forint 90 filléres literárak is. Igaz, ezek az OMV- és Shell-kútpárok a valóságban egyelőre szintén ódzkodnak a 600-as határ átlépésétől. Lapunk egyébként - nem hivatalosan - a múlt héten egy lajosmizsei Shell-kúton kapott lencsevégre egy 599,9 forintos, illetve egy velencei és egy pátyi Mol-töltőállomáson egy-egy 598,9 forintos prémiumgázolajárat.

Tapasztalataink szerint ráadásul az elmúlt napok során a legdrágábbnak számító, 100-as oktánszámú - a normálnál literenként szintén körülbelül 50 forinttal drágább - benzin is a 600-as határ belátható közelségébe került. Tegnapi, civil körkérdésünk tanúsága szerint legalább három Shell-kúton 599,9 forintért mérték a 100-as benzint is, de immár ütköztünk visszautasításba is.

A "központi" árváltozástól bármely kút bármilyen mértékben eltérhet. A tarifákat általában a helyi viszonyoknak megfelelően módosítják (vagy ha épp egy fideszes potentát leszól, amiként azt Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár négy évvel ezelőtti, mezőkövesdi esete példázza). Ebben úgy a "központi" nagykereskedelmi ár módosítása, mint a Holtankoljak.hu adatbázisa, csak iránymutatásul szolgál: az ettől eltérő személyes tapasztalatok nem kérhetők számon.

A prémiumtermékek kiugró ára ma már kevéssé intézhető el egy kézlegyintéssel. Az iparág legnagyobb szereplőit tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség legfrissebb, első háromnegyed évi adatsora szerint a nagy, hazai láncoknál a gázolaj esetében 12,5, a benzinnél pedig 22,1 százalék a kiemelt minőségűek aránya a terméktípuson belül és az érték folyamatosan nő. Kiváltképp a benzin esetében, mivel bebizonyosodott, hogy számos, jellemzően régebbi autótípusba szerencsésebb alacsonyabb bioarányú prémiumbenzint tölteni, mint a tavaly óta normál 95-ösnek számító, megemelt etanoltartalmú E10-ből. Igaz, a márkás láncoknál vásárolható a 100-asnál olcsóbb, de kiemelt minőségű, alacsony bioarányú 95-ös is.

A Holtankoljak.hu tegnapi listája szerint egyébként a prémiumgázolajat a legolcsóbban, 446,9 forintért az érdi, Zámori úti magánkúton mérték, amiként az ár szerinti mezőnyt több "márkátlan" kút között Aviák és Auchanok vezették. A 100-as benzint az oldal tanúsága szerint a sződligeti Oil!-kúton kínálták a legolcsóbban, 520 forintért, amiként ezt a listát zömmel Lukoil-egységek vezetik. De mielőtt olvasóink rohamra indulnának, ez esetben is érdemes előtte egy ellenőrző telefont megereszteni.