migráció;válsággóc;Belarusz;

2021-11-13 08:00:00

Egyre veszélyesebb a belarusz zsarolás, Lukasenko felrobbanthatja a régió békéjét

Egy hét erőszakos eseménysor után viszonylagos nyugalom volt tegnap a lengyel-belarusz határon.

Nem alaptalanul tartanak a balti államok egy fegyveres konfliktus kirobbanásától a Lukasenko –rezsim által gerjesztett menekülthullám kapcsán. A minszki diktátor elismerte, katonai segítséget kért Oroszországtól, Moszkva pedig nukleáris töltetet is hordozni képes stratégiai bombázókat küldött Belarusz uniós határainak felügyeletére. Lukasenko szerint ők csak a lengyel csapatmozgósításra válaszoltak. Moszkva ENSZ nagykövete sem cáfolta ezt,  viszont azzal érvelt, hogy az orosz-belorusz államszövetség keretében Moszkvának kötelessége katonai segítséget nyújtania Belarusznak, de biztosított mindenkit, hogy az orosz gépek, csakis járőrözési feladatokat látnak el.

Egy hét erőszakos eseménysor után viszonylagos nyugalom volt tegnap a lengyel-belarusz határon. A két ország közötti határövezetben, az egyre fagyosabb időben mintegy ezer ember, köztük sok kisgyerek és nő vár arra, hogy valamiképp megoldódjon a helyzete. A lengyel határőrség pénteki közleménye szerint az utóbbi 24 órában 223 illegális határátlépési kísérlet történt, köztük két nagyobb szervezett csoporté. Egyik esetben a belarusz katonák 35 menekültet, jórészt nőket és gyerekeket próbáltak kényszeríteni, hogy lépjék át a lengyel határt. Egy másik esetben nagyobb, 100 fős csoport próbálkozott a határzár áttörésével, ám az előző napokhoz mérhető erőszakos összetűzések nem történtek.

A nyilatkozatok viszont annál harciasabbak voltak. A fehérorosz hadügyminiszter, Viktor Hrenin azzal fenyegetőzött, hogy hazája „szigorú választ fog adni” minden fenyegetésre és háborús konfliktus gerjesztésével vádolta meg az Európai Uniót, mindenekelőtt Lengyelországot. A hadügyminiszter nem felejtette el emlékeztetni a „Nyugatot”, hogy Oroszország Belarusz legfőbb szövetségese, pénteken közös orosz-fehérorosz katonai manővereket hajtottak végre a lengyel határ közelében.

Moszkva nem ennyire harciasan nyilatkozik, bár több orosz vezető politikus, köztük Szergej Lavrov külügyminiszter is már az Európai Uniót és annak közel-keleti politikáját tette felelőssé a kialakult válsághelyzetért. Pénteken azonban Vlagyimir Putyin elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov mindenekelőtt azt szögezte le – mindenki megnyugodhat, Lukasenko fenyegetése dacára, az orosz gáz akadálytalanul el fog jutni az uniós célországokba. Mint fogalmazott, Oroszország mindig is tiszteletben tartotta gázszállítási kötelezettségvállalásait, és ez a jövőben sem változik.

A lassan patthelyzetté váló migrációs válságban Irak és Törökország hozhat elmozdulás. A bagdadi kormány tegnap jelentette be, kész repatriálni minden olyan Belaruszba rekedt iraki állampolgárt, aki önként kész hazájába hazatérni. Törökország pedig megtiltotta, hogy szíriai, jemeni és iraki állampolgárok az országon áthaladva repüljenek Fehéroroszországba.