Orbán Viktor;Fidesz-kongresszus;

2021-11-14 16:17:54

Orbán: a legvastagabb falon is át fogunk menni

A kormányfő szerint a Fidesz politikájával azok is jól járnak, akik nem rájuk szavaztak.

- jelentette ki Orbán Viktor a Fidesz XXIX. tisztújító kongresszusán Budapesten.

A kormányfő beszédének elején köszönetet mondott, amiért ismét rá bízták a párt vezetését. Mindez szerinte azért lehetséges, mert feleségétől „megszerezte“ az engedélyt. Ezt követően köszönetet mondott neki, amiért 35 éve mellette áll.

Mint mondta, felmerül a kérdés, miért vállalta el az elnökséget. „Úgy érzem, a legjobb korban vagyok, bár kicsit gyanús, hogy eddig mindig így éreztem“ - adta meg magának a választ, nevetést kiváltva a közönség soraiból. Azt hangoztatta, az elmúlt évtizedek csak a felkészülés volt azokra az időkre, amik várnak ránk, de ő maga nem akar kimaradni. „A Fidesz hűséget, hitet és bizalmat jelent“ - fogalmazott, majd azt sorolta, mi minden történt a párt fennállása alatt. Nekünk Magyarország a szenvedélyünk és ez meg is látszik - hangoztatta. „Mi a csúcsra törünk, oda akarunk feljutni és oda akarjuk feljuttatni Magyarországot is.“   

A kormányfő megjegyezte, világos célok nélkül nincs sikeres ország és önmagával békében élő nemzet. Tizenkét éve is egyenesen beszéltünk és világos céljaink voltak - jelentette ki. Mint mondta, egy csődbe jutott országot vettünk át a szocialistáktól, melyet elindítottunk felfelé. 

Legfontosabb szövetségesüknek a valóságot nevezte, noha ez másképp van a baloldalon és „a liberáliséknál“, akik csődbe vitték az országot, eladnák a Városházát és unják a miniszterelnök-jelölti vitákat. 

Mi azt ajánljuk Magyarországnak, hogy akarjon többet - jelentette ki. „Magyarok vagyunk, mi vagyunk azok a magyarok, akik hazát, hitet és anyaföldet nem cserélnek és nem adnak el“. Hozzátette, ha folytatódik a kereszténydemokrata kormányzás, akkor tíz év alatt ismét nagy utat tehetünk meg. Noha tudja, kevés országnak sikerült a legfejlettebbek közé bekerülnie, ám ez nem lehetetlen. Véleménye szerint a Fideszben ismerik ennek a módját: adócsökkentés, beruházás, egyetemfejlesztés, kutatás és még jobb kormányzati munka - sorolta. Azt ígérte, megépítik Paks II-őt és 2030-ra az áram 90 százalékát karbonsemlegesen állítják elő. „Mi azt ajánljuk Magyarországnak, hogy akarjon többet.“

A miniszterelnök meglátása szerint a járványok és a népvándorlás korában a szorongás meghatározó, a biztonság pedig vonzó. Az a legfontosabb, hogy amit elértünk, azt megvédjük. Ide sorolta, hogy megvédik a határt a „migránsbetörésektől“ vagy a járványtól. Már eddig is több tízezer életet mentettünk meg - jelentette ki. Ezt követően hosszasan becsmérelte az oltáselleneseket is, majd rátért a brüsszelezésre, mondván, a „hálózat“ meg akarja adóztatni az embereket a klímavédelem ürügyén. A helyzet egész Európában aggasztó, de Magyarországon különösen, mert választások lesznek. Megjegyezte, ellenfeleik támogatják az oltáselleneseket és klímavédelmi címszó alatt meg akarják szüntetni a rezsicsökkentést. Visszatértünk a kommunista időkhöz, ahol a „nem a zsemle a kicsi, hanem a pofátok nagy“ filozófia érvényesül - ostorozta nevének említése nélkül Márki-Zay Pétert. Kijutott a bírálatból az ellenzéki összefogásnak is, mivel a másik oldalon „aprócska, hataloméhes pártocskák habaréka“ van. Ugyancsak nevének említés enélkül Karácsony Gergelyt is megkritizálta. 

Orbán Viktor elmondta, meg kell reformálni Brüsszelt, mielőtt az darabokra esik. Emlékeztetett, azért léptünk be az EU-ba, mert integrációt ajánlottak annak idején. Mi nem akarunk a kommunista bürokrácia után nyugatit, és brüsszeli diktátumokat a nyakunkba venni. Nyomatékosította, megvédjük a határainkat, „az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket pedig hagyják békén“.

Integráció igen, egyesülés nem - adta meg az irányvonalat. Az Európai Unió úgy ahogy most kinéz, el van rontva - jelentette ki, majd hozzátette: „eszünk ágában sincs kilépni, ilyen könnyen nem lehet tőlünk megszabadulni.“ 

A választásokról szólva elmondta, időről-időre eljön egy olyan nagy párt, mely a nemzeti érdekeket szolgálja. Az a párt, amely megérti, hogy a népet kell szolgálni, az megkerülhetetlen tényezővé válik - ezek vagyunk mi. „Ellenfeleinkről csak a legrosszabbakat mondhatom, de inkább nem mondom“ - fogalmazott, majd egy Mikszáth Kálmán idézettel szapulta őket. Úgy véli, a Fidesz politikájával azok is jól járnak, akik nem rájuk szavaznak, viszont a baloldallal azok is rosszul járnak, akik rájuk szavaztak. Mi a ravaszkodás helyett a munkában hiszünk és ezért fogunk nyerni - vélekedett. A mi programunk mögött társadalmi többség áll, és az a kérdés, hogy sikerül-e ezt választási többséggé alakítani. Szerinte mindez lehetséges, ha becsülettel dolgoznak a hátralévő hetekben.

- fejezte be beszédét Orbán Viktor.