COVID-19;

2021-11-15 07:00:00

Fertőzött autóktól védik a kaposvári kórházat

Hiába a hivatalos behajtási engedély, nem várakozhatnak a kaposvári kórház területén a kísérők, akik beteg, nem ritkán demens időseket szállítanak vizsgálatokra – jelezték lapunknak somogyi szociális intézmények vezetői.

A kísérők korábban az autót leparkolhatták a kórház területén, s végig a gondjaikra bízott idősekkel lehettek, jelenleg azonban, nem ritkán fél órára is magukra kell hagyniuk az idős embereket, amíg valahol a kórház környékén parkolót találnak. Eközben előfordult már, hogy a magára hagyott beteg elkóborolt, vagy éppen sorra került a vizsgálatnál, ám nem foglalkoztak vele, mert állapota miatt nem tudott nyilatkozni róla, miért van ott. A vizsgálat befejezése után is hasonló a gond, a beteget magára kell hagynia a kísérőnek, mert el kell mennie a kórházon kívül leparkolt kocsiért. A lapunkhoz forduló intézményvezetők állították, a megváltozott behajtási szabályokat behajtáskor az autós portán közölték velük, erről semmilyen értesítést nem kaptak hivatalos helyről. A beengedésnél egyébként ellenőrzik a védettségi igazolványokat, amiből látható, hogy oltott kísérőkről van szó. A portások szerint azért nem lehet a kórház területén leparkolni behajtási engedéllyel sem, hogy csökkentsék a koronavírus-fertőzés veszélyét, s az autó az egyik ilyen veszélyforrás. A lapunkat megkeresők szerint ez teljesen ésszerűtlen, hiszen, ha az autó fertőzött, akkor a benne ülők is terjesztik a vírust.

– Október 30-án az intézmény teljes területére látogatási tilalmat vezettünk be – mondta lapunknak Kovács-Kiss Krisztina, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház média- és társadalmi kapcsolatok referense. Többek között az iránt érdeklődtünk, mi értelme a rendelkezésnek, s vállalja-e a kórház a felelősséget, ha a kísérőjük által magukra hagyott emberekkel valami történik, míg egyedül vannak?

Kovács-Kiss Krisztina szerint a mozgásukban korlátozott, idős betegek számára továbbra is engedélyezett a kísérővel történő érkezés a szabályozott betegutak betartása mellett. Az intézményben ugyanakkor külön kijelölt munkatársak segítenek az arra rászorulóknak. A kórház parkolási rendje szabályozott, amely lehetővé teszi a mozgásukban korlátozottak számára a gépjárművel történő behajtást.

Arra, hogy a kocsi – míg a kísérő a gondozottal a vizsgálatra vár – miért nem maradhat az intézmény területén, nem tért ki a válasz.