Elk*rtuk;

2021-11-15 08:00:00

Zuhanórepülésben az Elk*rtuk

Hetente feleződik meg a Gyurcsány-film nézettsége, prominens fideszesek irányításával most a tapolcai mozira zúdult a kormánypárti düh.

Bár a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté szeptember végén úgy reklámozta a Gyurcsány-filmet, hogy jegyelővételben „lenyomta” az új James Bondot a budapesti Corvin moziban, a 007-es ügynök újabb kalandjainak a nézettségét az Elk*rtuk az ingyenes vetítések és az országos médiakampány ellenére sem fogja tudni megközelíteni. A szeptember 30-án bemutatott Nincs idő meghalni november 10-ig több mint 287 ezer nézőt vonzott a mozikba, míg az október 21-én bemutatott kormányzati propagandafilm 115 ezer néző felett jár. (A szintén október 21-én debütált Dűne november 10-ig mintegy 214 ezer nézőt érdekelt.) A Filmforgalmazók Egyesülete heti statisztikáiból az is kiderül: az Elk*rtuk nézettsége minden héten megfeleződött: az első héten mintegy 65 ezren, a másodikon 32 ezren, a harmadikon pedig 17 ezren látták. Bár Herendi Gábor filmje, a szeptember 2-án bemutatott Toxikoma körül nem volt akkora felhajtás, mint a Dobrev Klárát lejáratni kívánó mű körül, mégis, e film nézettsége is 100 ezer felett jár.

Úgy tűnik, a Nemzeti Filmiroda által „művészfilmnek” minősített Elk*rtuk „sikere” megfeküdte a kormánypárti politikusok gyomrát. A mű promotálásába az elmúlt héten Navracsics Tibor kormánybiztos is beszállt, miután a közösségi oldalán kérte számon a Tapolcai Városi Mozi vezetőjét, miért nem vetítik a filmet, amelynek kapcsán utóbb az állami Kossuth Rádió már helyreigazítást is közölt, miután tényként számolt be a játékfilmből átemelt, Dobrev Klárára vonatkozó hazugságról. Miután a tapolcai mozi vezetője, Bakonyi Veronika megírta, a filmet a témája okán nem tűzik műsorra, Navracsics e választ azzal a kommentárral tette nyilvánossá a Facebook-oldalán: „Úgy tűnik, vannak Tapolcán, akik már szégyenlik azt, amit pár éve gondoltak a 2006-os eseményekről.”

A Fidesz 5-ös számú párttagkönyvének birtokosa, Bayer Zsolt a közösségi oldalán ezután hozta a szokásos színvonalát: „E helyről üzenjük Bakonyi Veronikának, a tapolcai mozi vezetőjének, hogy Navracsics Tiborhoz intézett válaszának témája és minősége okán takarodjon azonnal a büdös pics*ba!”. Bayer egy újabb posztjában már egy papírcetlivel „bizonyította”, hogy „a nép nevében” követelik, tűzzék műsorra Tapolcán is az Elk*rtukat. A fideszes média eközben betiltást és cenzúrát kiáltott kórusban. A háborgóknak mindössze az kerülte el a figyelmét: Tapolcától mintegy húsz kilométerre, a gyenesdiási Ligetplex Cinemában továbbra is látható a propagandafilm.

A Tapolcai Városi Mozi Facebook-oldalára pénteken a mozi ügyvezetője, Rédli Károly jelentetett meg közleményt. „Tulajdonossal egyeztetett vezetői döntésem miatt olyan, számunkra eddig nem tapasztalt és nehezen elképzelhető, az emberi méltóságot semmibe vevő telefon-, e-mail üzenetek érkeztek, amelyeket egyetlen ember sem köteles eltűrni. Olyan kollégát támadnak, aki munkájával már számtalanszor bizonyította rátermettségét, kultúra iránti elkötelezettségét. A döntést, amely a kérdéses film vetítésére vonatkozik, a tulajdonossal egyeztetve továbbra is fenntartom. A tapolcai mozi a kultúra otthona, és azt szeretnénk, hogy ez a jövőben is így maradjon” – írta az ügyvezető.