választás;privatizáció;Budapest Bank;MKB;Mészáros Lőrinc;Takarékbank Zrt.;magyar bankholding;

2021-11-15 20:48:00

Még a választások előtt lenyeli Mészáros Lőrinc bankja a Budapest Bankot

Márciusig nyom nélkül eltűnik egy állami bank, ami ellen egy új kormány már nem sokat tehet.

2022 tavaszán – vagyis még a választások előtt MKB Bank Nyrt. néven egyesül az MKB és a Budapest Bank – jelentette be a Magyar Bankholding. Az eredeti tervek szerint a két bankon kívül a fúzió részese lett volna a Vida József milliárdos Mészáros Lőrinc közös érdekeltségében lévő Takarékbank Zrt. is, ám a harmadik bank beolvasztásával 2023-ig várnak – már ha egyáltalán sor kerül arra. A Budapest Bank egy száz százalékos állami tulajdonban lévő bank (volt) mindaddig, amíg a kormány azt be nem olvasztotta a Bankholdingba, amelynek többségi tulajdonosai Mészáros és Vida, míg az állam 30 százalék körüli kisebbségi jogokat kapott. Így a két NER milliárdos gyakorlatilag vásárlás nélkül ellenőrzése alá vonta az állami Budapest Bankot. A mostani bejelentésnek annyi a hírértéke, hogy nem hármas fúzióra kerül sor egyelőre, abból kimarad a Takarékbank – így a jövő évi választások előtt az eredetileg Mészáros Lőrinc ellenőrzése alatt lévő MKB lenyeli a BB-t. A Magyar Bankholding Zrt. egy jogi cég valódi banki tartalom nélkül, amely ellenőrzi a három bankot.

A Bankholding közleménye szerint az egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. néven folytatja működését. A Takarék Csoport 2023 második negyedévében csatlakozik a fúzióhoz. Eközben folyamatosan zajlik az egységes banki működés kialakítása. A bankcsoport jelenleg is Magyarország második legnagyobb piaci szereplője mérlegfőösszeg alapján, ezen felül a legnagyobb fiók- és ATM hálózattal is rendelkezik. Számos területen piacvezető, így a vállalati szegmensben, azon belül is a nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelezésében, valamint a lízing piacon.

A bankholding közleménye nem szól arról, hogy miért pont a választások előtt kerül sor az akcióra, de arról sem, hogy miért marad ki abból időlegesen a Takarékbank. Korábbi lapinformációk szerint lehetett tudni, hogy túl nagy falat a három bank összegyúrása, ezért választhatták a két jobb állapotban lévő bank részfúzióját, aminek eredményeképp a választásokig egyszerűen eltűnik egy állami bank, amelynek értékét 220 milliárd forintra becsülték. A BB magánosításából az államnak egy fillér bevétele nem lesz, hanem a Bankholdingból kap 30 százalékos résztulajdont, ám ennek birtokában is a többségi tulajdonosok bármikor leszavazhatják a kormány képviselőjét.