szavazás;Political Capital;fiktív lakcím;Társaság a Szabadságjogokért (TASZ);

2021-11-16 14:15:07

Gyakorlatilag legalizálta a voksturizmust a Fidesz

Egy salátatörvénybe rejtették azt a módosítót, melynek értelmében a jövőben nem lesznek büntetőjogi értelemben felelősségre vonhatók azok, akik kizárólag csak a szavazás miatt rosszhiszeműen, az ottélés szándéka nélkül létesítenek Magyarországi lakcímet.

Az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt az a javaslat, melyet nemrég fogadott el az Országgyűlés - állítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC).

A módosítás megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé degradálódik, az ottélés mellett csak egy vélelem szól majd. Márpedig azzal, hogy az állampolgártól nem is várja el az állam, hogy a bejelentett lakcímén éljen, a nyilvánvalóan fiktív lakóhelyek jogi értelemben vett fiktív jellege is megszűnik. A módosító saláta ennél is tovább megy: a fiktív lakóhely létesítése (vagy az abban való közreműködés) egyszerűen nem lesz többé büntethető. 

A két szervezet szerint ez a változtatás azért fontos és veszélyes, mivel az elmúlt évek választásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek – tényleges ottélés nélkül – lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson. Így történt ez több esetben is a 2019-es önkormányzati választásokon is, ahol a rendőrség feltárta és büntetőbíróság is szankcionálta a visszaélést. A törvénymódosítás nyomán a jövőben nem lesznek büntetőjogi értelemben felelősségre vonhatóak azok (és azok segítői), akik rosszhiszeműen, kizárólag ezzel a céllal létesítenek – a tényleges ottélés szándéka nélkül – magyarországi lakóhelyet.

A TASZ és a PC szerint egy ilyen horderejű változtatást nem lenne szabad pár hónappal az országgyűlési választások előtt véghezvinni. Úgy vélik, a mostani törvénymódosítás lényegében legalizálja a voksturizmust, amivel nyíltan veszélybe sodorja a választások integritását.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, 2018-ban, miközben országosan éppenséggel 1,2 százalékkal csökkent a szavazásra jogosultak száma, addig például a szabolcsi 4. – vásárosnaményi – választókerületben öt százalékkal nőtt, és több olyan település akadt, ahol egy-egy ingatlanba száznál többen jelentkeztek be.

- Mostantól az ilyen eseteket nem lehet vizsgálni, ugyanis a fiktív lakóhely létesítése nem lesz büntethető – mondta lapunknak Döbrentey Dániel, a TASZ választási jogi programjának koordinátora. A TASZ munkatársa hozzátette, a törvénymódosítás ugyanakkor megkérdőjelezi az Alkotmánybíróság korábbi érvelését, mely azzal utasította el a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező szavazók levélszavazási lehetőségét, hogy „a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgárok kapcsolata az állammal közvetlenebb és erősebb, mint az ilyen állandó lakóhellyel nem rendelkező választópolgároké”, vagyis a határon túliaké.

„A törvénymódosítás után megfontolandó, hogy jogorvoslati eljárás induljon ez ügyben”– fogalmazott Döbrentey Dániel hozzátéve, hogy ezt akár az országgyűlési képviselők ötöde is kezdeményezheti.