oltás;Áder János;COVID-19;

2021-11-17 06:40:00

Áder: emberek, térjetek már észhez

A köztársasági elnököt arról faggattuk, hogy a környezetvédelmi kérdések mellett nem tartaná-e szükségesnek, hogy az eddigieknél többször üzenjen az embereknek a súlyos járványhelyzetben.

Ennél többször megszólalni, illetve annál intenzívebb reklámot folytatni, mint amit a kormány és az egészségügyi szakemberek folytatnak oltásügyben, nem lehet. Ha valakit még ez sem győz meg az oltások fontosságáról, biztonságáról és hatékonyságáról, akkor ugyan mi mással lehetne ezt elérni? – fogalmazott lapunknak Áder János államfő, akit egy tegnapi, amúgy a klímavédelemről tartott sajtótájékoztatón kérdeztünk a járvánnyal kapcsolatban.

– A jelenleginél még több beoltottra lenne szükség Magyarországon, mert az oltás az egyetlen igazi, hatékony védelem a koronavírus ellen – fogalmazott. Szerettük volna megtudni a köztársasági elnöktől, nem tartaná-e szükségesnek, illetve kötelességének, hogy az országot és a világot sújtó járványhelyzetben, környezetvédelmi kérdések - mint a környezetbarát autómosási technikák, amelyekről hétfőn beszélt - mellett az eddigieknél többször üzenjen a járvány elleni védekezés témájában is a magyar embereknek. Különösen, hogy feleségével együtt a Covid-árvákat támogató alapítványt is létrehozott.

Áder János erre úgy vélte: már számos nyilatkozatot tett Covid-ügyben. – Legalább két órát kellene rászánni, hogy mindet végigolvassuk és -hallgassuk – mondta. Bár az elmúlt időszak híradásaiban ilyen mennyiségű megszólalásnak nem találtuk nyomát (az egyik legutóbbi, oltóanyagokkal kapcsolatos nyilatkozatát szeptember elején tette), a Köztársasági Elnöki Hivataltól azt az ígéretet kaptuk, hogy az államfő minden témába vágó nyilatkozatát összegyűjtik és eljuttatják lapunknak. Áder János emlékeztetett: friss hír, hogy egy, az oltást megtagadó négytagú magyar család minden tagja kórházba került, az apa meghalt, az anya életveszélyben, az pedig kérdéses, a gyerekek túlélik-e. - Ennél nem is lehetne egyértelműbb bizonyíték, hogy azt mondhassuk, emberek, térjetek már észhez, még elkerülhetitek az ilyen tragédiát, hiszen van oltóanyag, ingyen van, választani is lehet, sorban állni sem kell – fogalmazott.