Fidesz;

2021-11-18 06:40:00

Több száz küldött hiányzott a Fidesz-kongresszusról

A küldöttek megközelítőleg negyede nem jelent meg a kormánypárt hétvégi tisztújító kongresszusán – derült ki a Fidesztől kapott adatokból. A hiányzókon kívül félszáz olyan küldött is akadt, aki megjelent ugyan, de a szavazáson nem vett részt.

1472 küldött érkezik több mint 800 településről az ország minden pontjáról – tájékoztatta Hollik István, a Fidesz kommunikációs vezetője az MTI-t a vasárnapi tisztújítás előtt. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője, aki a kongresszus szünetében a helyszínen nyilatkozott a Hír TV-nek, szintén közel 1500 jelenlévő küldöttről beszélt, amikor erődemonstrációnak minősítette a rendezvényt.

A pártelnöki tisztségért ismét kihívó nélküli induló Orbán Viktor végül 1061 szavazatot kapott. Összehasonlításul: 2019 őszén, a Fidesz előző tisztújításakor ugyanőt 1406 szavazattal választották meg pártelnöknek.

A vasárnapi kongresszuson sem a résztvevő küldöttek, sem az esetleges tartózkodások vagy ellenszavazatok számáról nem hangzott el semmiféle bejelentés.

Többszöri próbálkozás után az alábbi választ kaptuk a Fidesz sajtóosztályától: „A tisztújító kongresszuson 1120 küldött vett részt. 1070 küldött szavazott, ami a korábbi szavazások arányával megegyezik. Az elnök 1061 szavazatot kapott, de nem volt tartózkodás és ellenszavazat.” (Kizárásos alapon ebből arra következtetünk, hogy 9 szavazat érvénytelen volt.)

A Hollik István és a Fidesz sajtóosztálya által közölt adatok összevetéséből az olvasható ki, hogy 352-en nem jelentek meg a tisztújításon. Tehát a küldöttek mintegy 24 százaléka – csaknem negyede – hiányzott a kongresszusról, ráadásul a megjelentek közül 50-en nem szavaztak.

Csupán feltételezéseink lehetnek arról, hogy a küldöttek jelentős része miért nem ment el a tisztújításra. A kongresszuson sem vita, sem jelöltek közötti verseny nem volt, a küldöttek (ezúttal is) biodíszletként szolgáltak. Kevéssé valószínű azonban, hogy a távol maradóknak a rájuk osztott passzív szerepből lett elegük. Előfordulhatnak egészen másfajta magyarázatok is.

Hollik István hangsúlyozta ugyanis, hogy a kongresszuson minden járványügyi szabályt betartanak, a résztevők közül mindenki be van oltva. Elképzelhető, hogy jellemzően oltatlanok hagyták ki a tisztújítást, de ugyanígy az is: a mostani járványhelyzetben sokan nem tartották jó ötletnek, hogy részt vegyenek egy zárt térben megszervezett tömegrendezvényen. Végképp nem lehet megbecsülni, hogy a hiányzók között hányan voltak maguk is Covid-fertőzöttek.

Mindez a találgatások tartománya. A tény az, hogy a Fidesz vasárnapi kongresszusán az 1472 küldöttből csak 1120 vett részt. Végül ennél is kevesebben, 1070-en szavaztak, Orbán Viktor pártelnök pedig 1061 voksot kapott.