tanács;koncesszió;joggyakorlat;Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága;

2021-11-19 13:05:46

Megalakult a Koncessziós Tanács, Orbán a saját embereivel vizsgáltatja majd a botrányos eljárásait

Az idén októbertől működő új hatóság testülete egységesítené az állami joggyakorlatot, de a tervek szerint ajánlásokat, iránymutatásokat, közleményeket, tájékoztatókat is kiadnának a jövőben.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról (SZTFH) szóló törvény értelmében megalakult a Koncessziós Tanács, amelynek feladata az egységes állami koncessziós joggyakorlat kialakítása, továbbá a koncesszióra vonatkozó jogszabályok alkalmazását elősegítendő ajánlások, iránymutatások, közlemények, tájékoztatók kiadása és útmutatók készítése – olvasható a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján.

Amint azt a Népszava is megírta, októberben kezdte meg a működését az SZTFH. A hatóság elnöki tisztségére Orbán Viktor miniszterelnök azt a Bíró Marcellt nevezte ki, aki 2015 és 2018 között a Miniszterelnöki Kabinetiroda, majd idén nyárig a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára volt. Az általa vezetett hatóság önálló szabályozó szervként, a kormánytól függetlenül működik és éves beszámolási kötelezettséggel tartozik az Országgyűlés felé.  

A most megalakult hattagú tanács elnöke maga Biró Marcell, az alakuló ülés során megválasztott alelnöke Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke, tagjai Murányi Ernő, Kovács László, Nagy László és Gonda Bence. A GVH-közlemény szerint a most megalakult testület úgy határozott, hogy tevékenysége első lépéseként a korábbi koncessziós szerződéskötési gyakorlatokat fogja értékelni. 

Az eddigi botrányos állami koncessziós gyakorlat az elmúlt időszakban nagy vitákat váltott ki, amelyekről lapunk rendre hírt adott. Ezek között szerepelt az autópályák üzemeltetési jogának átadása 35 évre, a hulladékgazdálkodás kiszervezése ugyanennyi időre egy cégnek, s hasonlóan vitatott terület a dohánytermékek forgalmazása vagy a kaszinók működtetése.