TEK;Pegasus;

2021-11-23 08:00:00

A TEK főigazgatója is ott lehet a nemzetbiztonsági bizottság december eleji ülésén

Hajdu meghallgatása azért lett indokolt, mert a Direkt36 szerint 2015-ben Pető György volt RTL-es újságírót és repülési szakértőt nyomás alá helyezte a terrorelhárítás, miután segített értelmezni a fideszes elit repülési adatait.

Hajdu Jánost, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját is meghívják a nemzetbiztonsági bizottság december elejére tervezett ülésére – tudtuk meg Stummer Jánostól, a bizottság jobbikos elnökétől. Hajdu meghallgatása azért lett indokolt, mert a Direkt36 szerint 2015-ben Pető György volt RTL-es újságírót és repülési szakértőt nyomás alá helyezte a terrorelhárítás és – mint a hvg.hu fogalmazott – rászálltak, miután segített értelmezni a fideszes elit repülési adatait.

Az egykori újságíró dolgozott a Magyar Televízióban és az RTL Klubnál is, volt a Budapest Airport kommunikációs igazgatója, régi kollégaként azonban sok újságíró ismeri, szakmai segítségért is fordultak hozzá. Nemcsak általános ügyekben, hanem akkor is, amikor Orbán Viktor vagy Mészáros Lőrinc repülőútjairól írtak. Petőt idén tavasszal is megkeresték, amikor az OE-LEM lajstromjelű kormányközeli gép Dubajba repült. Pető következtette ki a hírek szerint azt is, amikor Orbán Viktor magángéppel ment Párizsba, majd visszafelé Zürichben szállt le. Miután a hír megjelent, Petőt a telefonban TEK-esként bemutatkozó személyek hívták „elbeszélgetni” és állítólag azzal fenyegették, hogy ha nem jön, akkor „viszik”. A találkozón azt közölték vele, hogy az „veszélybe sodorta Orbán Viktor miniszterelnök életét” azzal, hogy az útvonaláról információkat osztott meg a médiával. Szerintük ez „adott esetben akár terrorcselekmény előkészületének is számíthat”, majd megígértették Petővel, hogy nem tesz többet ilyet. Pető szerint a TEK-esek azt is közölték vele, hogy pontosan tudják, hogy ő adta a tippet a HVG újságírójának.

Az ügyben megkerestük a TEK-et a többi között azzal, hogy egy, már megtörtént utazás nyilvános adatbázisból történt ismertetése miféle terrorfenyegetettséget valósított volna meg, különösen úgy, hogy Orbán Viktor luxus magángépes és egyéb utazásairól azóta is rendszeresen beszámol a sajtó, de választ egyelőre nem kaptunk. Pető a Direkt36-nak azt mondta, nincs semmilyen motivációja, ha tud, segít. „Ezek publikus adatok, és érthetetlen a titkolózás a magánrepülőzéssel kapcsolatban” – mondta a nyílt forrásból is elérhető repülési adatokról. Kiderült az is, hogy Pető telefonszáma szerepel azon a listán, amelyen a Pegasus megfigyelési célpontjainak számai vannak, igaz, telefonján az Amnesty International nem mutatta ki a kémszoftver nyomait.

A Pegasus-ügyben egyébként a kormány továbbra sem akar tudni semmilyen vizsgálatról, sőt, Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke – aki korábban elismerte a szoftver beszerzését, noha azt titokként kezelték – közölte Stummer Jánossal, hogy nem támogatja a két parlamenti bizottság összevont ülését.