ügyészség;Kósa Lajos;Pegasus;

2021-11-25 21:26:18

Pegasus-ügy: Kósa Lajos nem mondott igazat az ügyészség szerint

A feljelentés elutasításának indokolásában azt írták: az ügyészség hivatalos tudomással bír arról, hogy a Belügyminisztérium Pegasus néven nem vásárolt szoftvert.

Nem mondott igazat Kósa Lajos, amikor azt állította, hogy a Belügyminisztérium vásárolta meg a Pegasus-kémszoftvert – legalábbis ezt állapította meg a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség. Tényi István lapunk cikke alapján tett feljelentést a fideszes politikus ellen még november elején minősített adattal való visszaélés, valamint hivatali visszaélés bűntette miatt, amiért Kósa az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése után arról nyilatkozott újságíróknak, hogy a Pintér Sándor vezette tárca szerezte be a kémprogramot.

Az ügyészség határozatból kiderült, mivel Kósa szerintük hazudott, nem követett el azzal bűncselekményt, hogy erről nyilvánosan beszélt. A feljelentés elutasításának indokolásában azt írták: az ügyészség hivatalos tudomással bír arról, hogy a Belügyminisztérium Pegasus néven nem vásárolt szoftvert.

A hvg.hu az üggyel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Vadai Ágnes DK-s képviselő még Kósa nyilatkozatának napján azt mondta, hogy „az ide vágó meghallgatáson nem az hangzott el, hogy a BM vette volna meg a kémszoftvert”. A lap hozzátette: Vadai azt ugyanakkor nem mondhatta el, hogy a magyar oldalról ki írta alá a szerződést.