koronavírus;Pfizer;vakcina;

2021-11-26 15:52:51

Visszakönyörögte magát a kormány az uniós Pfizer-beszerzésbe

Még pár napja is azt ecsetelte Gulyás Gergely, milyen jól tette a magyar kormány, amiért egyedüli tagállamként kimaradt.

- mondta el az Euronews érdeklődésére az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Emlékeztetnek, májusban a kormány még azt mondta, nincs szükség a további Pfizer vakcinák megvásárlására, de az Euronews információi szerint a kormány már Brüsszelben lobbizott azért, hogy mégis kaphassanak a cég oltóanyagából. Utóbbi pedig azért lehetett a kormánynak is sürgető, mert kiderült, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ajánlása szerint csak ezzel a típussal lehet oltani az 5 és 11 év közötti gyerekeket. 

Orbán Viktor reggel az állami rádióban arról beszélt, hogy a kormány szerzett kétmillió adag vakcinát. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy nem csak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is jut majd. Ugyan a típust nem közölte a kormányfő, de ez minden kétséget kizáróan a Pfizer lesz.

Az Euronews értesülései szerint Magyarország bekönyörögte magát a szerződésbe szeptemberben, így most nyugodtan tudnak rendelni gyermek és felnőtt adagot is. Kellett a többi ország jóváhagyása is ehhez, ez egy csendes Canossa-járás volt - mondta az ügyre rálátó forrásuk.

Egyébként a Miniszterelnökséget vezető miniszter még kedden is azt hangoztatta, mennyire bölcs és felelős döntés volt kimaradni abból a vakcinabeszerzésből, amibe aztán végül mégiscsak visszakéredzkedtek.