hangfelvétel;Kövér László;

2021-11-27 14:04:33

Kövér László lemondását követeli az ellenzék

Az egységes ellenzék szerint a házelnök a legsötétebb diktatúrákat idéző módon uszít az egységes ellenzék ellen, és gyakorol politikai nyomást titkosszolgálati vezetőkre a nemrég kiszivárgott hangfelvételen.

Az ellenzéki pártok felszólították Kövér Lászlót, hogy mondjon le házelnöki tisztségéről. Így reagáltak a Népszava által is közölt hangfelvételre, ami a Direkt36 birtokába jutott, s amelyen a politikus arról beszél, hogy az ellenzék Magyarországra nézve nemzetbiztonsági veszélyt jelent.

Kövér László a legsötétebb diktatúrákat idéző módon uszít az egységes ellenzék ellen, és gyakorol politikai nyomást titkosszolgálati vezetőkre. Az ellenzéki pártok szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy az Országgyűlés és a Fidesz választmányi elnöke a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői előtt a törvényes rend, a szolgálatok alkotmányos kötelességének megszegésére buzdít, amikor a legsúlyosabb nemzetbiztonsági veszélyként azonosítja az ellenzéket, tőlük várva annak „elhárítását”.

A pártoknak az a véleménye, hogy Kövér szavai a Pegasus-botrány közvetett bizonyítékát is jelenthetik, amikor a magyar állam által megvásárolt, terror- és bűncselekmények elhárítására kifejlesztett izraeli kémszoftvert az ellenzéki tér szereplőinek – politikusok, újságírók, médiatulajdonosok, civilek, aktivisták – megfigyelésére használta fel.

Közleményükben ezért azt követelik, hogy a fideszes politikus haladéktalanul adjon magyarázatot arra, kinek a megbízásából és milyen célból tartott a totális állam kiépítésének szükségességére irányuló politikai beszédet a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői előtt, és mandátuma kiterjedt-e arra, hogy a hallgatóságot az ellenzék elleni cselekvésre biztassa. "Követeljük azt is, hogy Orbán Viktor és kormánya foglaljon állást, azonosul-e a Kövér-beszéddel, egyetért-e annak megállapításaival" - írták. Végül hangot adtak azon követelésüknek is, hogy az Orbán-kormány adjon számot arról, milyen célból vetette be a Pegasus-szoftvert ellenzéki szerepelőkkel szemben, mire és milyen okból utasította a szolgálatok vezetőit.