Szputnyik Light;

2021-11-28 08:18:39

Jön a Szputnyik Light

Hétfőn megkezdődik az egyeztetés az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) és az orosz partnerek között a Szputnyik Light magyarországi engedélyezéséről – mondta Szijjártó Péter pénteken Obnyinszkban.

A külügyminiszter szerint „ennek az oltóanyagnak harmadik oltásként kiváló eredményei vannak eddig.” Egy gyógyszeripari szakember szerint erről a vakcináról azt lehet tudni, hogy azért light, mert egyetlen dózis elegendő belőle, illetve hasonló úgynevezett 26-os adenovírus vektorok juttatják a szervezetbe a koronavírus elleni ellenanyagot, mint a Szputnyik V egyik adagjában.

Míg az eredeti két dózisú orosz vakcina hatékonysága a klinikai vizsgálatok szerint 91 százalék, az egy dózisú 70 százalék körüli védettséget nyújt. Ezért csak emlékeztető oltásnak szánják.

Az oltóanyag fejlesztésében az indiaiak is közreműködtek, akiknek a célja az volt, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban tudjanak tömegesen oltani. A vakcinára még Indiában sem adták ki a felhasználhatósági engedélyt. Egyelőre Oroszországban van csak ilyen engedélye. Magyarországon csak vészhelyzeti engedéllyel használható majd fel a vakcina.

Miután az európai régióban ezzel az oltóanyaggal még nem folyt semmilyen vizsgálat, szükség lenne egy úgynevezett összehasonlító elemzésre annak kiderítésére, hogy az európai népesség ugyanúgy reagál-e rá, mint az indiai.