ellenzék;Kövér László;nemzetbiztonsági kockázat;Belügyminisztérium;

2021-11-30 06:20:00

Belügyminisztérium: ünnepi beszédet nem kell értelmezni

Pintér Sándor tárcáját azért kerestük meg, mert a magyar titkosszolgálatok modern kori történetében először hangfelvétel szivárgott ki egy belső, szakmai rendezvényről.

A szolgálatok munkatársainak nem kell értelmezniük, kommentálniuk ünnepi beszédeket, közéleti megnyilvánulásokat, esküjükhöz híven kell végezni tevékenységüket – ennyit reagált lapunknak a polgári elhárítást végző Alkotmányvédelmi Hivatalt (AH) felügyelő Belügyminisztérium. Azért kerestük meg Pintér Sándor tárcáját, mert – mint arról beszámoltunk – a magyar titkosszolgálatok modern kori történetében először hangfelvétel szivárgott ki egy belső, szakmai rendezvényről. A megszólaló Kövér László házelnök, a hazai titkosszolgálati közösség egyik legbefolyásosabb szakpolitikusa volt, aki politikai iránymutatásnak beillő beszédet tartott 2020 februárjában az AH fennállásának a harmincadik évfordulóján rendezett ünnepségen, a titkosszolgálatok vezetői előtt.

A Direkt36 által közzétett hangfelvételen a házelnök – bár nem nevezi meg, hogy kire gondol –, jól dekódolhatóan az ellenzék állítólagos „önfeladó” nemzetfelfogását tartja a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélyforrásnak, valamint azt hangsúlyozza: „a jogszabályok az intézmények rendkívül fontosak, de válsághelyzetben mindig az emberi jellem, értékrend és lojalitás bizonyul a legfontosabbnak.”

Tegnap a parlamentben is téma volt Kövér „iránymutatása”. Az ellenzék együttes erővel támadta a házelnököt, aki bár az ülést levezette, nem szólalt meg. Helyette fideszes politikusok reagáltak, akik szerint félreértették Kövér monológját és amúgy is egyetértenek vele.

A beszéd időzítése mindenesetre sajátos: az eddig előkerült információk szerint ekkor már javában üzemelt Magyarországon a Pegasus nevű izraeli kémszoftver, amivel a kormányzat újságírókat, ellenzékieket vett célba.

Itt érdemes felidézni Kósa Lajos, Fidesz alelnök esetét, amikor november elején egy összevont nemzetbiztonsági-honvédelmi bizottság zárt ülése után a sajtónak arról beszélt, a belügy vásárolt a Pegasusból. Később kiderült: a fideszes politikus nem mondott igazat, így az ügyészség erre hivatkozva ejtette a Kósával szembeni feljelentést. Megkérdeztük Kövér László házelnököt, hogy kér-e párttársával szemben nemzetbiztonsági átvilágítást, de választ nem kaptunk. A felvetés pedig annak fényében indokolt: a házelnök korábban az ellenzéki Demeter Mártával szemben ezt indítványozta egy hasonló ügyben.

Demeter miután kikérte katonai repülések utaslistáját, megkérdezte Benkő Tibor honvédelmi minisztert arról, hogy miért szállították haza Ciprusról Orbán Viktor lányát? Az ellenzéki képviselő is „hibázott”, mivel névazonosságról volt szó, egy magyar katona hozzátartozója utazott a gépen. Bár azóta a bíróság megállapította, hogy az ellenzéki politikus nem sértett államtitkot a kérdésével, Kövér László házelnök kezdeményezésére az AH mégis átvilágította, majd megvonta Demeter nemzetbiztonsági minősítését, így a képviselőnőnek távoznia kellett a honvédelmi bizottságból.