gyógyszer;MGYK;csomagküldés;

Fojtogatja a kormánytöbbség az online gyógyszerforgalmazást

Épp a súlyos járványhelyzet idején hozza lehetetlen helyzetbe a Fidesz a vény nélküli készítmények internetes beszerzését. A változás minden ötödik gyógyszertárat érinti.

Január elsejétől gyakorlatilag megszűnik a gyógyszerek csomagküldése – az erről szóló törvénymódosítást kedden fogadta el a parlament. Ezzel Magyarország csatlakozik Görögországhoz és Bulgáriához – ugyanis Európában csak ebben a két országban nem lehet interneten vény nélküli készítményt beszerezni. Mint arról korábban írtunk: a Semjén Zsolt (KDNP) által október közepén benyújtott egészségügyi "jogsalátával" egyebek mellett módosították a gyógyszertörvényt is. Így a jövőben bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz.

A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott. Ám a vény nélküli termékeket a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek el a betegeknek.

– Úgy véljük, hogy ez az intézkedés rendkívül hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat egyaránt, különösen egy ilyen járványhelyzet idején – reagált lapunknak az új szabályra Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Hozzátette: egyelőre nehéz felmérni a piaci reakciókat, és sok gyógyszertár az utolsó pillanatig reménykedett, hogy Semjén Zsolt tervezetét mégsem fogják elfogadni. De miután kedden elfogadták, minden csomagküldésben érintett gyógyszerésznek el kell gondolkodnia, hogy mi legyen. Marjai Tamás elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok, összesen több mint 500 patika fogott bele az internetes gyógyszerforgalmazásba. Azaz minden ötödik gyógyszertárnak van már ilyen engedélye, és végzi ezt a tevékenységet. Az elmúlt két-három évben 50-80 százalékkal növekedett az internetes gyógyszerforgalom. Havonta körülbelül 150 ezer megrendelés érkezik be a netes gyógyszertárakba, és ez a szám a második, harmadik járványhullám idején 300 ezerre is felment.

A most elfogadott törvénymódosítás szerint: „Magánszemély helyett és nevében eljárva, üzletszerűen végzett bevásárlói és kiszállítói szolgáltató tevékenység keretében gyógyszerkiszállítás nem végezhető.” Azt, hogy ez a szociális segítőknek is meggátolja-e a segítségnyújtását, akik az otthon ápoltak nevében járnak el, egyelőre nem tudni. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke úgy látja, nem érinti, értelmezése szerint ők ugyanis nem üzletszerűen, hanem az önkormányzatok megbízásából végzik ezt a feladatukat. Hozzátette: örül annak, hogy végre megszületett ez a jogszabály, és szerinte téves, hogy ezzel a kamara által kezdeményezett változással megszűnik az online rendelés. Annak a szabályai változatlanok, csak a jövőben az így rendelt orvosságokért vagy a beteg elmegy a gyógyszertárba, vagy a webpatika üzemeltetője viszi ki neki – hangsúlyozta Hankó Zoltán.

Kérdéses viszont, hogy miként marad fenn az online kereskedés lehetősége, ha a szabályozás a gyógyszerész és a beteg oldaláról is kiiktatja az abban való érdekeltséget.