önvédelmi fegyver;

Ittas szomszéd lőtt a volt miniszter ajtajára

Garázdaság gyanúja miatt vette őrizetbe a rendőrség azt a férfit, aki szerda hajnalban ittasan több lövést adott le Forgács Imre volt igazságügyi és rendészeti miniszter lakásának az ajtajára – tudta meg lapunk.

Garázdaság gyanúja miatt vette őrizetbe a rendőrség azt a férfit, aki szerda hajnalban ittasan több lövést adott le Forgács Imre volt igazságügyi és rendészeti miniszter lakásának az ajtajára – tudta meg lapunk. A rendőrség közölte, politikai motiváció az ügyben nem merült fel.

Forgács Imre lapunknak elmondta, szerda reggel hatkor arra ébredtek, hogy – a belvárosi társasházban, ahol élnek – bekapcsolt egyik szomszédjuk lakásának riasztója. Felesége felhívta a szomszédot, kiderült, hogy nem történt semmi baj, de sem ő, sem később a közös képviselő nem tudta rávenni az ittas férfit a riasztó kikapcsolására. Sőt, a férfi ezután megjelent Forgácsék lakásának ajtaja előtt, és trágár szavak kíséretében, üvöltözve azt akarta, hogy nyissanak neki ajtót. Mivel ezt nem tették meg, a férfi egy pisztollyal több lövést adott le az ajtóra, majd visszament a lakásába. Forgácsék riasztották a rendőrséget, húsz perccel később pedig az egyenruhások el is fogták lakásában a férfit. A helyszínen kiderült, nem éles lőfegyverrel, hanem gumilövedékes pisztollyal lőtt, aminek a golyója nem tud áthatolni a bejárati ajtón.

Az ügyben a Budapesti Rendőr főkapitányság azt közölte: egy V. kerületi társasházból lövöldözésről tettek bejelentést a rendőrségre, a BRFK munkatársai pedig a helyszínen elfogták a feltételezett elkövetőt, egy zavart férfit. Az eset során sérülés nem történt. A rendelkezésre álló adatok szerint a 39 éves, ott lakó férfi gumilövedékes fegyverből adott le több lövést a lépcsőházban. Felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást a férfi ellen, aki a vallomástételt megtagadta.

A sors fintora, hogy a Bajnai-kormányban 2009 decembere és 2010 májusa között az igazságügyi és rendészeti miniszteri posztot betöltött Forgács Imre volt az, akinek a magánszemélyeknél tartott lőfegyverek szigorításával is foglalkoznia kellett. Ekkor történt több, olyan súlyos bűncselekmény. amit sportlövőként regisztrált személyek követtek el a sportcélokra maguknál tartott lőfegyverekkel. Az országos sajtóban nagy port kavart esetek után szigorítottak ebben a körben a fegyvertartás szabályain. Mint arról beszámoltunk, 2010 után a Pintér Sándor vezette belügy is arra törekedett, hogy megszigorítsa az otthoni önvédelmi lőfegyvertartás gyakorlatát. Ezzel együtt – mint arról már írtunk – az utóbbi időben megnőtt az igény az engedély nélkül tartható lőfegyverekre, különösen a gumilövedékesekre. Bár ezek engedély nélkül is tarthatóak, közelről leadott lövésük képes súlyos, akár életveszélyes sérülést okozni. Forgács Imre a vele történt eset kapcsán úgy fogalmazott: érdemes lenne az ilyen fegyverek tartására vonatkozó jogszabályokat is felülvizsgálni.