lehallgatás;Völner Pál;titkos megfigyelés;Varga Judit;Pegasus;

2021-12-01 19:12:18

Pegasus-ügy: továbbra is rejtély, hogy miért Varga Judit helyettese engedélyezi a lehallgatásokat

Mesterházy Attila az igazságügyi tárca vezetőjének korábbi nyilatkozata kapcsán megpróbálta kideríteni az igazságot, de nem járt sikerrel.

„Magyarország demokratikus jogállam, ahol az ország függetlenségének és törvényes rendjének védelme érdekében a nemzetbiztonsági szolgálatok alkotmányos működését sarkalatos törvény szabályozza. A leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szervek tevékenységét rendszeresen kormányzati és kormányzattól független intézmények is ellenőrzik” – ezzel a sablonválasszal söpörte le az asztalról Mesterházy Attila írásbeli kérdését Völner Pál az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára. A szocialista politikus eredetileg Varga Juditnál az igazságügyi tárca vezetőjénél érdeklődött a Pegasus-üggyel kapcsolatban, hogy miért nem ő, hanem a helyettese, Völner írja alá a miniszter hatáskörébe tartozó titkos megfigyelések engedélyezését.

Mesterházy szerint ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy mindez milyen alapon történik. Szerinte amennyiben a feladat átruházásának nincsen szilárd jogi alapja, akkor a kiadott lehallgatási, megfigyelési engedélyek jogszerűsége is megkérdőjeleződhet. Az ügy tisztázása érdekében az ellenzéki politikus az alábbi kérdésekre keresett választ:

Ahogyan arra az utóbbi idők lehallgatási botránnyal kapcsolatos eseményeiből (értsd fideszes hallgatás) számítani lehetett, konkrét választ egyetlen kérdésre sem kapott Mesterházy. A választ jegyző Völner Pál csupán újra megerősítette, hogy 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak, illetve jelenleg sem folytatnak.

Völner Pálnak egyébként nem kimondottan erőssége a válaszadás a Pegasus-üggyel kapcsolatban. Mint lapunk is megírta, az egyik kormányülés előtt az államtitkár lényegében elmenekült a Telex riportere elől, amikor az arról kérdezte, hogy engedélyezte-e a kémszoftver bevetését újságírók ellen.