egészségügy;kórházak;

2021-12-02 06:00:00

Átszervezik az átszervezést az egészségügyben

Bár már tavaly decemberben elrendelték a Péterfy utcai kórház és az egykori országos baleseti központ szétválasztását, eddig egy kapavágás sem történt. Az érintetteket is meglepve, most arról szól a verdikt, hogy a folyamatot februárig be kell fejezni.

A Népszava értesülései szerint az érintetteket is meglepte, hogy a szerda reggeli Magyar Közlöny szerint megkezdik a Péterfy utcai kórház és az egykori országos baleseti központ szétválasztását. A december elsején indult folyamatot február elsejéig be is kell fejeznie a kórházi menedzsmentnek. Onnantól kezdve az egyikük Péterfy Kórház-Rendelőintézet néven általános városi kórházként működik a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet irányítása alatt, a másikat a Manninger Jenő Baleseti Központot – amely a traumatológia területén országos intézeti feladatokat is ellát – a Honvédkórház fogja centrumként irányítani. A baleseti intézet munkatársai is szerda reggel szereztek tudomást a változásról. A hír számukra is megütközést keltet, mert ugyan egy tavaly decemberi kormányhatározat elrendelte a szétválasztást, de az elmúlt egy évben „egy kapavágás” sem történt. A szerdai közlöny most visszatért a tavaly év végi tervhez. Csakhogy időközben megkezdődött a városi kórházak integrálása a megyei, illetve a centrum kórházakba. Ennek részeként a Péterfyt és a baleseti központot együtt kezdték integrálni a Dél-pesti Centrum kórházba. Ez a folyamat meglehetősen előre haladott lehet, hiszen január végéig be is kell fejeződnie. Ám az új intézkedés, új irányt szab ennek is, a kiváló kórházrészt és a maradó két különböző centrumhoz kell integrálni. Megkérdeztük az Országos Kórházi Főigazgatóságot miért volt szükség erre a szétválasztásra? S ha már ezt akarták, miért nem a beolvasztás megkezdés előtt léptek? Válaszokat cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Az is meglepetést okozott a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet dolgozóinak, hogy szerda reggelre beszüntette az ottani munkáját a Wigwam-Bau Kft. Ez a cég biztosította a kórháznak a műtéti személyzetet, az aneszteziológiához kapcsolódó szakembereket, műtős szakasszisztenseket, aneszteziológus szakasszisztenseket, valamint a műtőssegédeket. Így a koronavírus-járvány és a felújítások miatt amúgy is visszafogott műtéti szám, szerdától tovább apadt. – Most a legsürgősebbeket operáljuk csak – tudtuk meg az egyik orvostól, aki szerint a személyzet hiánya miatt az ügyeletre érkező sérültekre is hosszú várakozás vár, mire műtőbe kerülhetnek. Lapunk megkereste a Wigwam-Bau Kft. vezetőjét, Tordai Andreát, aki csak annyit mondott: nem kíván nyilatkozni. Más forrásból úgy tudjuk, hogy október végén lejárt a szerződésük, ami alapján közreműködtek, ám az új közbeszerzés, amely gondoskodott volna új szolgálattóról vagy a régi szerződés megújításáról még csak előkészületi fázisban van. Addig csak egy-két hónapos hosszabbításokra kaptak jóváhagyást.