városháza;parkoló;

2021-12-04 07:15:00

Fesztivál és tüntetés a Városháza Parkban

Egyelőre úgy tűnik, leharcolt parkolóból születhet meg az új fővárosi park, amely inkább Budapest főtere lesz, semmint füves-fás placc.

Budapesten az ideiglenes dolgok a legvéglegesebbek – idézte Ongjerth Richárd várostervező bonmot-ját Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a leendő Városháza Park területének pénteki bejárásakor. A főpolgármesteri hivatal mögötti bódésort 2006-ban, még Demszky Gábor idején bontották el és egy ideiglenes parkot alakítottak ki a helyén, amit azóta is egy kerítés választ el a városháza mögötti, jelenleg parkolóként használt területtől. Ennek és a városháza épületének átalakítására nagyívű tervek születtek, Demszky Gábor utolsó ciklusában tervpályázatot is kiírt egy új városháza kialakítására. Azután eltelt 15 év, de sem az ideiglenes parkkal, sem a mögötte lévő épülettel nem történt semmi.

A városvezetés most nagyon bízik benne, hogy ez a ciklus elhozza a várt változást. Elsőként a 2011-ben bezárt Merlin Színház újulhat meg. Az előző városvezetés ugyan hagyott hátra kész terveket az átépítésre, de az erősen vendéglátó központú volt. „Ha a Bazilikában csinál valaki egy flancos esküvőt, akkor a Merlinben tarthatta volna az exkluzív lagzit” – vázolta fel a korábbi tervek lényegét Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, aki szerint ezzel korlátok közé szorították volna a Merlin épületének későbbi használatát, ezért ezt a koncepciót elvetették. A jelenlegi városvezetés sokkal inkább kulturális és közösségi térként szeretné megőrizni ezt az épületet, amely különféle színházi produkciókon, kisebb konferenciákon és kulturális eseményeken kívül elsősorban a nyitott város szemléletet szolgáló tevékenységeket, például egy közösségi gyűlést fogadhat be. Elsőként egyébként ez újulhat meg 2022 őszére. Erő Zoltán, Budapest főépítésze külön hangsúlyozta: újranyitás lesz. Nem igaz a színház bezárásakor elterjedt pletyka, miszerint az épület életveszélyes lenne. Erről szó sincs, a városvezetés nem készül nagy átalakításra, mivel erre nincs is szükség, józan megfontolással elegendő az épület sokkal kevesebb pénzből kihozható rendbe tétele. A bejárat is ott marad, ahol most van. Így a Városháza Park kialakításáig okoz némi gondot a megközelítése, ezért átmeneti jelleggel kialakítanak egy pódiumot a kiskörút felől. Az épület üzemeltetési módjáról egyelőre nincs döntés.

Jelen állás szerint ezzel párhuzamosan újul a Városháza Gerlóczy utcai szárnya, amely egykor a város nyomdájának adott helyet, de a rendszerváltozás óta részben raktárként használják, részben üresen áll. Itt alakítják ki a Budapest Galéria új kiállítótereit 640-800 négyzetméteren, ami az egész szárny 60 százalékát teszi ki. A tervezőiroda kiválasztására már zajlik a közbeszerzési eljárás, és a városvezetés mindenképpen megnyitná ezt a szárnyat a Gerlóczy utca felé, de az új park elkészülte után onnan is meg lehet majd közelíteni. Erő Zoltán nagyon reméli, hogy Budapest születésének 150. évfordulójára, 2023 novemberére megnyílhat az új galéria.

A Városháza megnyitása a szó átvitt és közvetlen értelmében is fontos választási ígéret volt. A park létrehozásával eltűnne Budapest egyik szégyenfoltja is – mondta korábban Karácsony Gergely. De még a park létrehozása előtt felújítják a városháza hátsó homlokzatát is, amelynek költségei meghaladják az 1,5 milliárdot. Ez azonban nem tartalmazza az alsó szintek átépítését, ezt később oldanák meg. Arra a felvetésre, hogy a már kész parkot nem teszi-e tönkre a későbbi építkezés, a jelenlévők egybehangzó nemmel feleltek.

A parkalakításról egyébként még nem készült költségbecslés, ami nagyban függ a tendergyőztes elképzeléstől. A városvezetésnek vannak elképzelései a a főpolgármesteri hivatal épülete mögötti Károly körút felé eső terület kialakítására és hasznosítására, de kíváncsian várják a szakma ötleteit. Bardóczi a szivacsváros koncepciót említette, miszerint a területen összegyűlő csapadékvizet nem vezetnék el a csatornába, hanem a park növényeinek öntözésére használnák. Az egyetlen igazi megkötés, hogy a területnek legalább a felét valóban parkként, zöld felületként kell kialakítani. A burkolt terület közel 5000 négyzetméteres lesz, mivel ez nem egyszerű park lesz, hanem városi főtérként működik majd, ahol könyvhét, kulturális fesztivál, szabadtéri kiállítás, tüntetés rendezhető. Fontos szempont továbbá, hogy a városháza alsó szintjeinek park felé való megnyitása is szerepet kapjon a tervekben. A park a tervek szerint 2023 őszére újulhat meg, de a megvalósítás üteme nagyban függ Budapest aktuális pénzügyi helyzetétől.