helyreállítási terv;forrás;

2021-12-07 16:20:35

Hiába várunk a brüsszeli helyreállítási pénzre

Idén már nem hagyják jóvá a magyar helyreállítási tervet Brüsszelben, és emiatt ugrik a több száz milliárdos előleg is.

Az Európai Bizottság (EB) idén már nem fogja jóváhagyni a járvány utáni helyreállítást szolgáló magyar tervet, derült ki a testület gazdasági ügyekért illetékes alelnökének szavaiból. Valdis Dombrovskis a tagállamok pénzügyminisztereinek idei utolsó ülése után újságíróknak nyilatkozva kifejtette: nem valószínű, hogy a két ország programjáról még az idén megszületik a brüsszeli testület kedvező minősítése. Hozzátette azonban, hogy nem az idő számít, hanem a projektek tartalma és minősége. A tervet a bizottsági jóváhagyás után az EU27-ek tárcavezetőinek kell elfogadniuk, mielőtt megkezdődhetnek a kifizetések.

A késlekedés azzal jár, hogy Magyarország idén már nem jut hozzá a 2511 milliárd forintos uniós támogatás 13 százalékát kitevő előleghez. Ha a magyar terv jövőre zöld utat kap, akkor ez a pénz nem veszik el, csak átalakul: míg 2021-ben az összeget mindenféle előzetes feltétel nélkül folyósítják, addig 2022-től már csak konkrét vállalásokhoz kapcsolódva.

Dombrovskis nem árult el újdonságot a Brüsszel és Budapest között több hónapja folyó tárgyalásokról. Megismételte, hogy azoknak az uniós ajánlásoknak a teljesítését várják, amelyek a korrupció elleni harcra, a döntéshozatal kiszámíthatóságára, minőségére és átláthatóságára, valamint az uniós támogatások szabályos elköltésének megbízható ellenőrzésére vonatkoznak. Az alelnök konstruktívnak nevezte az egyelőre technikai szinten zajló megbeszéléseket a felek között.

A politikus közölte azt is, hogy Magyarországhoz hasonlóan valószínűleg Lengyelország sem tudja tartani az idei határidőt, a tárgyalások Varsó esetében is átcsúsznak jövőre.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa eddig 22 tagállam helyreállítási tervét fogadta el, és 18 tagállamnak összesen 54,2 milliárd eurónyi előleget folyósított. Spanyolország már az előlegen is túlvan, az ibériai ország az első a huszonhetek közül, amely már rendes kifizetést kapott.