fogyatékossággal élők;TASZ;pernyertesség;magyar állam;jogsértés;

2021-12-08 14:34:12

Pert nyertek a családok: Nem hagyhatja magukra a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket, és őket gondozó édesanyjukat az állam

A TASZ szerint az ítélet óriási hatással lehet több ezer család helyzetére.

Nem hagyhatja magukra a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket, és az őket gondozó édesanyjukat az állam, ugyanis az érintett családok emberi méltóságát, magánélethez való jogát, és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát súlyosan megsértették az állami szervek azzal, hogy nem tartanak fenn a törvényeknek megfelelő ellátásokat – idézte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Népszavához eljuttatott közleményében a Fővárosi Törvényszék ítéletét.

Az állammal szemben indított, és most megnyert perben a jogvédő szervezet képviselte az otthongondozó anyákat és gyermekeiket. Megjegyzésük szerint az ítélet óriási hatással lehet több ezer, hasonló helyzetben lévő család életére. Leszögezték:

Mint írták, a TASZ ügyfelei – hat idős édesanya, akik súlyos-halmozott fogyatékos gyermeküket gondozzák – feladva munkahelyüket, szociális kapcsolataikat, emberhez méltó életüket, vállalták a feladatot. Ugyanakkor a TASZ 2017 decemberében indított pert az édesanyák és gyermekeik képviseletében, akik évtizedek óta várnak segítséget az állami szervektől. Emlékeztettek, hogy az ENSZ 2007-ben ratifikált Fogyatékosügyi Egyezményének megfelelően az állami szervek kötelesek lennének megfelelő támogatott lakhatást biztosítani, ahol a felnőtt fogyatékos emberek az önálló életükhöz kapnak segítséget.

A TASZ ezért személyiségi jogi pert indított a tizenkét felperes képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, mint a fogyatékos személyekért felelős minisztérium és fenntartó ellen. A per célja az volt, hogy a bíróság kimondja: „az állami szervek megsértették, és máig sértik a felperesek emberi méltósághoz, egyenlő bánásmódhoz és magánélethez fűződő személyiségi jogait azzal, hogy nem tartanak fenn a törvénynek megfelelő támogatott lakhatást a fővárosban és környékén”.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében megállapította:

Boros Ilona, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője szerint a bíróság döntése végre elégtételt jelenthet az évtizedek óta küzdő anyáknak és gyermekeiknek, és újra hitet adhat nekik és sorstársaiknak, hogy van értelme küzdeniük. A felpereseket képviselő Pető Márk ügyvéd azt reméli, hogy az ítélet precedensként szolgál majd.