TASZ;fogyatékossággal élők;

2021-12-10 07:30:00

"Precedens jellegű ítélet született, mely végre elégtételt jelenthet az évtizedek óta küzdő anyáknak és gyermekeiknek"

A Fővárosi Törvényszék kimondta: az állam nem hagyhatja magukra a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket, és az őket gondozó édesanyjukat.

Óriási ez az eredmény, de egyelőre óvatosan örülünk, hiszen még nem jogerős az ítélet, az állam még fellebbezhet – mondta a Népszavának Schilling Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) ellen pert indító hat érintett szülő egyike, miután a Fővárosi Törvényszék keddi ítéletében kimondta: az állam nem hagyhatja magukra a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket, és az őket gondozó édesanyjukat. Az ítélet egyúttal arra is kötelezi az államot, hogy azonnal hozzon létre támogatott lakhatási férőhelyeket az érintetteknek, szüleik számára pedig – az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt – fejenként ötmillió forint nemvagyoni kártérítés fizessen. 

A családok 2015-ben fordultak az SZGYF-hez, mivel az idős szülők – akadnak köztük, akik 80 évesek is elmúltak – már nagyon nehezen látták el súlyos fogyatékosságokkal élő gyermekeiket, viszont nem szerették volna, ha az addig évtizedek óta folyamatosan családban élő gyerekeik vidéki – sokszor a fővárostól 200-300 kilométerre fekvő – intézetekbe kerüljenek. A főigazgatóág azzal dobta vissza leveleiket, hogy nem jelöltek meg intézményt, ahová a gyerekek felvételét kérik, a szülők viszont arra hivatkoztak, azért nem tették, mert nincsen ilyen Budapesten.

– Levelezni kezdtünk a hatóságokkal, a minisztériummal, de nem jutottunk semmire. Végül a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével bepereltük az Emmit és az SZGYF-et – folytatta Schilling Magdolna. A per négy évig húzódott, az ügy egyszer már megjárta a Fővárosi Ítélőtáblát is, mely megalapozatlanságra hivatkozva visszaküldte első fokra.

– A mostani ítélet viszont nagyon precíz, a bíró minden oldalról körüljárta a témát, részletesen megindokolt mindent, egyszerűen nem tudom elképzelni, mit lehetne rajta megfellebbezni – tette hozzá az érintett szülő. A verdikt kimondja, hogy az állam azzal, hogy nem tart fenn a törvényeknek megfelelő ellátási formákat – az ENSZ 2007-ben ratifikált Fogyatékosügyi Egyezménye alapján kötelesek lennének megfelelő, támogatott lakhatást biztosítani, ahol a felnőtt fogyatékos emberek az önálló életükhöz kapnak segítséget –, súlyosan megsértette az érintett családok emberi méltóságát, magánélethez való jogát és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát.

– Precedens jellegű ítélet született, mely végre elégtételt jelenthet az évtizedek óta küzdő anyáknak és gyermekeiknek – mondta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője, Schilling Magdolna pedig hozzátette, több száz, hozzájuk hasonlóan nehéz helyzetben lévő család számára adhat reményt az ítélet, amelyre szerinte esélyük sem lett volna a TASZ nélkül, ugyanis egyedül sem szakmailag, sem anyagilag nem tudták volna végig vinni a pert. 

A családok remélik, a jogerős verdikt után az Emmi és a főigazgatóság valóban azonnal lépni fog, s valahol Budapesten lehetőség lesz a támogatott lakhatás megszervezésére. Vagyis a szülők megnyugodhatnak, 30-40-50 éves gyerekeik – több évtizedes lemaradással ugyan, de – megkezdhetik végre önálló életüket.