Oroszország;NATO;Ukrajna;Jens Stoltenberg;Olaf Scholz;

2021-12-10 22:25:03

Scholz és Stoltenberg: Moszkva nem dönthet Ukrajna és a NATO kapcsolatáról

Az új német kancellár arról biztosította a NATO-főtitkárt, hogy kormánya a transzatlanti kapcsolat megerősítésén dolgozik.

A közös biztonságot akarja támogatni az új német kormány – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján. Közölte: a transzatlanti kapcsolat megerősítésén dolgoznak, és az általa vezetett kabinet védelmi kiadásai a költségvetési lehetőségek keretein belül tovább emelkednek. Hozzáfűzte, hogy elengedhetetlennek tartják a jól felszerelt Bundeswehrt, a német hadsereget.

Németország az idén mintegy 53 milliárd eurót költött védelemre, ami 3 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest, azonban az összeg még mindig nem érte el az atlanti szövetség által a hazai össztermék 2 százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot. Scholz az ukrán határon végrehajtott orosz csapatösszevonásokkal kapcsolatban kijelentette: a legfontosabb, hogy a határok nincsenek közvetlen veszélyben. Mint mondta:

Stoltenberg NATO-főtitkár méltatta a német kormány koalíciós megállapodását és Németország hozzájárulását a szövetség katonai képességeihez, de hangsúlyozta: számít arra, hogy a német kormány növeli a védelmi kiadásait. Ugyanakkor elutasította Moszkva követelését, miszerint a szövetség vonja vissza 2008-as kötelezettségvállalását a keleti bővítésre vonatkozóan. Hangsúlyozta: