Macron;

2021-12-14 07:00:00

Üzenetértékű Macron-vizit

A korrupció és a jogállamiság volt a fő téma a francia államfő és a magyar ellenzéki vezetők találkozóján.

– Gondosan összerakott programmal jött Magyarországra Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. A budapesti V4-csúcsra időzítve nemcsak Orbán Viktorral találkozhat, hanem például Lengyelország vezetőjével is. Másrészt nem csupán Magyarországon lesz választás jövőre, hanem Franciaországban is elnököt választanak, ráadásul Marine Le Pen egy új pártszövetséget igyekszik összekovácsolni Orbán Viktorral, ami az Európai Unió soros elnökeként sem lehet közömbös. Ezek azonban a kötelező körök, hiszen egy hivatalos államfői vizitlistáról nem lehet kihagyni a vendéglátó ország elnökét és kormányfőjét. Ennél érdekesebb Macron szabadon választott programja: Heller Ágnes filozófus sírjánál tett látogatása és az ellenzék képviselőivel való találka, amelyet ő kezdeményezett – értékelte a vizitet lapunk érdeklődésére Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző.

– Az Európai Unió addig nem biztosít komolyabb forrásokat Magyarországnak, amíg fennáll a kockázata annak, hogy Orbán Viktor és családja, valamint a Fidesz megcsapolja az uniós adófizetők pénzét. Vagyis amíg ez a kormány van, addig a magyarok elesnek a helyreállítási alapból őket jogosan megillető pénztől, amelyből valódi rezsicsökkentést lehetne megvalósítani – jelentette ki Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje az Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést követkő sajtótájékoztatón. Mint mondta: a találkozón közös célként fogalmazódott meg az erősebb és biztonságosabb Európa. Több közös ügy is felmerült a találkozón, így az illegális migráció, illetve a korrupció elleni harc.

– Emmanuel Macron határozott ígéretet tett arra, hogy a jogállamisági mechanizmust még a francia elnökség alatt bevezetik. Így Orbán Viktor nem számíthat arra, hogy a korrupciót semmibe vevő politikájával jelentős uniós forrásokhoz juthat – vette át a szót Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa. Aki külön örömmel vette tudomásul, hogy a francia elnök osztja a magyar ellenzék véleményét, miszerint a jelenleginél sokkal szorosabb együttműködésre van szükség a jogállamiság védelme, a digitalizáció, a biztonságpolitikai kérdések és az európai minimálbér ügyében. A francia elnökség alatt a magyar demokrácia lehetőséget kap a megerősödéshez, Orbán Viktornak pedig gyengülést hoz.

– A jogállamiság nem alku tárgya, amit az uniós Újítsuk meg Európát pártcsalád tagjaként az előző két évben a francia elnök pártjával végzett közös munka is megmutatott. A közös demokrácia akkor erős, ha az egyes tagállamok demokráciája is erős. Emmanuel Macron fontos szövetségesként tekint Magyarországra – fogalmazott Donáth Anna, a Momentum elnöke.

Karácsony Gergely főpolgármester inkább bátorítónak tartotta a találkozót, amelyen terítékre került az orosz és kínai érdekekkel szembeni közös fellépés is. Magyarország többször is éket vert a közös uniós politikába a kínai és az orosz érdekeket védve, de ennek az új magyar kormány szeretne véget vetni, mivel egy erős Európa létrehozása a cél – emelte ki a városvezető.

Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző úgy véli, hogy a magyar és a francia közvéleménynek is fontos üzenet a magyar ellenzéki vezetőkkel és Budapest ellenzéki főpolgármesterével való találkozó, még akkor is, ha a cél egyelőre csak a kapcsolatfelvétel. Az üzenet – tette hozzá – ezentúl arról is szól, hogy Franciaország barátilag fog viszonyulni az új ellenzéki kormányhoz.

– Az ellenzéknek ez a látogatás összességében nem kedvező, mert megemeli Orbán Viktort, aki a többi jelölt felé emelkedik a hivatali előnynek köszönhetően, hiszen ő miniszterelnök, a többiek meg nem – vetette ellen Soós Eszter Petronella politológus. A Franciaország-szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy az ellenzék is kap lehetőséget, hogy azt üzenje: bár a francia elnök a hivatalban lévő kormányfővel találkozik, már készül az esetleges váltásra is, azaz felméri a későbbi lehetséges partnereket. Soós Eszter Petronella szerint belpolitikai okai is vannak Macron látogatásának: – A franciák szeretik, ha az elnökük intézkedik és ambiciózus külpolitikai téren. Ezenfelül Orbán mindig hasznosan felmutatható mumus: ő képvisel mindent, amit én nem akarok; ha nem engem választotok, ez az alternatíva. Az alternatívát pedig Franciaországban Marine Le Pennek hívják, akinek továbbra is nagy esélye van a második fordulóba jutásra.

Macronnak mindezen túl azzal a belpolitikai nyomással is szembe kellett néznie, hogy ha már jön Budapestre, akkor ne kerülje meg a konfliktusos témákat, például a jogállamiság vagy az LMBTQ ügyét. Ezért számára is hasznos az ellenzéki találkozás a kapcsolatfelvétel és a szimbólumok miatt is. Ugyanebbe a szimbolikus sorba illeszkedik Heller Ágnes sírjának a meglátogatása – válaszolta a Népszava kérdésére Soós Eszter Petronella. A látogatás nyilvánvalóan hasznos Orbán Viktornak, mert demonstrálni tudja az európai, sőt, francia belpolitikai jelentőségét, és azt, hogy az ellenzék állításaival ellentétben nincs izolálva. Az ellenzék pedig azzal kampányolhat, hogy "lám, készül a változás, Macron is számon tartja". – Ugyanakkor ezt se értékeljük túl: a megosztott magyar nyilvánosságban mindenki a neki tetsző véleményt fogja meghallani, és megerősítve látja majd a korábbi hitét. – vélte a szakértő.