aláírásgyűjtés;népszavazási kezdeményezés;Márki-Zay Péter;

Márki-Zay: Két témában is népszavazási aláírásgyűjtés indul szerdától

Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.

Szerdán elkezdődhet az aláírásgyűjtés ahhoz a népszavazási kezdeményezéshez, mely a Diákváros megépítését és az álláskeresési járadék 270 napra emelését tűzte ki célul

- jelentette be az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy a kérdéseket korábban Karácsony Gergely nyújtotta be. A politikus szerint ezek a témák az emberek valódi problémáival foglalkoznak. A Fudan Egyetemet „kínai kommunista migráns-egyetemnek” titulálta, mely szerinte több pénzt kapna, mint az összes magyar felsőoktatási intézmény. Éppen emiatt azt szorgalmazta, hogy a Fudan Egyetemről szóló törvényt vissza kell vonni. Az álláskeresési járadékkal kapcsolatban megjegyezte, jelenleg Magyarországon jár a legrövidebb ideig támogatás annak, aki elveszítette a munkáját. „A Covid-járvány idején állásukat veszített emberek támogatása szintén az összefogásról, a szolidaritásról, a szeretetről és a gondoskodásról szól” - fogalmazott. 

Az ellenzéki politikus úgy véli, az ország egyik legsúlyosabb problémája a rekord méretű infláció. Így, ha öt százalék nyugdíjemelésről beszélünk, akkor ez tíz százalékos infláció esetén öt százalékos csökkenés. Ide sorolta még a korrupció magas mértékét is - ennek példájaként megemlítette, hogy „az Igazságügyi Minisztériumból szervezik a lopást”. Kitért arra is, hogy Magyarország élre ugrott a koronavírus miatti halálozások tekintetében. A világ legrosszabbul védekező kormányának ténykedése miatt veszítette életét 36 ezer honfitársunk - tette hozzá.  

Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban azt mondta, jelen lesznek Budapesten valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat. Mindenkit arra kért, hogy szánjanak erre egy percet az életükből,

„hogy ezzel kezükbe vegyék az ország sorsát és ne hagyják, hogy ezt is ellopják Önöktől”.