Budapest;Fővárosi Kögyűlés;

2021-12-15 12:13:21

Karácsony: ki kell húzniuk májusig, azután a következő kormányból kell kipréselnünk a túléléshez szükséges forrásokat

A miniszterelnök fiának szexuális hovatartozása, a gyerekjátékok közötti turkálás és egy Moszkva melletti erdő is szóba került a Fővárosi Közgyűlés mai ülésének első órájában.

A költségvetéssel nem érdemes viccelni. Márpedig a közgyűlés elé került javaslat 50 milliárdot tervez elkölteni úgy, hogy ez a pénz nincs meg, így nem is vehető komolyan. De van időnk még, hiszen a jövő évi költségvetést február 15-ig kell beterjeszteni, így van esély olyan anyagot készíteni, ami alapot adhat a jövő évi munkának – izzította fel a közgyűlési hangulatot Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője. Karácsony Gergely főpolgármester első körben csupán annyit válaszolt erre, hogy a Tarlós István által beterjesztett utolsó költségvetésbe 50 milliárd forint kereskedelmi hitel felvételét tervezték be. 

A hangulat fokozása érdekében ezt követően Kovács Péter (Fidesz) XVI. kerületi polgármester emelkedett szólásra a Városháza el (nem) adását vizsgáló bizottság elnökeként. Nem volt elégedett, szerinte a baloldal minden módon hátráltatja a bizottsági munkát és az igazság kiderítését. Ez azzal kezdődött szerinte, hogy olyan dolgokat fogalmaztak bele a bizottság feladatai közé, mint például az orosz titkosszolgálat működésének vizsgálata. Majd a főjegyző korlátozni akarta a bizottság munkáját. Azután folytatódott azzal, hogy az ügy egyetlen kulcsfigurája  sem akart eljönni a vizsgálóbizottság ülésére (Kulcsfiguraként itt Bajnai Gordont, Gansperger Gyulát, Berki Zsoltot és a vagyonkezelő munkatársait említette Kovács). Ráadásul a baloldali képviselők megpróbálják összemosni a Városháza eladását az előző korszak eseményeivel. 

De még mindig hűvösnek érezhette a Városháza Dísztermének hőmérsékletét, mert hasonló tónusban folytatta: „Amíg önök lapítanak, legalább a rendőrség végzi a munkáját és házkutatást tart. Ez maguknak nem tetszik, persze lehet azon hőbörögni, hogy valaki végzi a munkáját, de legalább valaki dolgozik.” 

Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármestert feldúlta Kovács hozzászólása: „A polgármester úr azt mondja, hogy lapítunk és nem dolgozunk, miközben mi végezzük a konstruktív munkát. Nekünk kellett összeállítani a bizottság munkarendjét, mivel az első ülést sajtótájékoztatóként használta. Azután visszakérdezett: hány országgyűlési vizsgálóbizottság alakult valódi ügyekben? A rendőrség munkavégzésével kapcsolatban erősen furcsállta, hogy a főpolgármester-helyettes gyerekeinek játékai közé küldik őket kutatni. Azután elmondta, hogy Tarlós István regnálása idején 4 milliárd forint értékben értékesítettek ingatlanokat Berki Zsolt közreműködésével, míg az elmúlt két évben 140 millió forint értékben.

Horváth Csaba (MSZP) Zugló polgármestere egy hete nem ért semmit. A főpolgármester már egy hete nyomravezetői díjat tűzött ki: egymillió forintot ajánlott fel annak, aki talál valami terhelőt az értékesítési dokumentumokban. Horváth azt hitte, hogy Kovács vagy Láng a könnyű pénzszerzés reményében végigtúrja a dokumentumot és előáll valamivel, ami igazolná a fővárosban működő jutalékrendszerrel, az irányított eladásokkal kapcsolatos vádakat. Ez azonban nem történt meg. Majd azzal zárta: ha a nap végén a Fidesz ugyanannyi bizonyítékot tudna prezentálni, mint eddig, akkor ki "kell mondani, hogy önök hazudtak". 

Láng Zsolt erre bírósággal fenyegetőzött. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a Mérgező szülők című könyvből idézett a szülői vitáról, amely túl sok és túl hangos. Gyerekekről, akiknek a szülei olyan vitát folytatnak, amelyből nem sokat értenek, de a következményeiket elviselik. Ja, ez egyébként a családon belüli verbális bántalmazásról szóló figyelemfelhívás volt. 

Az a büntetésük, hogy legalább most végighallgatnak – folytatta Karácsony Gergely, aki szerint Magyarország kormánya nem tud együtt élni a gondolattal, hogy Budapestnek független ellenzéki vezetése legyen. Az új városvezetés szövetségest keresett, de háborút kapott. A kormány eddig megpróbálta elvenni a pénzét, most megpróbálja elvenni a becsületét. A jövő évi költségvetés lenyomata annak a politikának, amivel a kormány megpróbálja ellehetetleníteni a főváros működését. Az elmúlt 30 évben nem volt erre példa. Négyszeresére emelték a szolidaritási hozzájárulás nevű sarcot, az iparűzési adót másodszor felezik meg, a viziközműveket milliárdos adóval sújtják, a kukaholding 5 milliárdot tart vissza a fővárosiak által befizetett szemétdíjból. De a főváros nem fog belemenni a szolgáltatások színvonalának csökkentését, a béremelés elmaradását jelentő zsákutcába. Ki kell húzniuk májusig, azután a következő kormányból kell kipréselnünk a túléléshez szükséges forrásokat – tette hozzá a főpolgármester. 

"A rendőrség végzi a munkáját" fideszes felvetésre pedig azt mondta, hogy akkor miért nem turkáltak az előző főpolgármester-helyettes, Szeneczey Balázs gyerekeinek játékai között, amikor kiderült, hogy a meg nem valósult elektronikus jegyrendszerre elköltöttek 10 milliárdot, a Moszkva melletti erdőben fotózták le az állítólag felújításra kivitt M3-as metrószerelvényeket, hamis referenciát felmutató céggel szerződtek patkányirtásra és a többi. Tisztázzuk: Berki Zsolt 26-szor annyi ingatlanértékesítésben segédkezett Tarlós idején, mint az előző két évben. El a kezekkel Budapesttől! - szólította fel akormányt Karácsony Gergely.