korlátozások;COVID-19;omikron variáns;

Új járványcsúcs jöhet

Nem az omikron hozza a megváltást: gyorsabban terjed, és nagy százalékban kikerüli az oltásokkal szerzett immunvédelmet.

Nem okoz kisebb kórházi terhelést az omikron, mint a korábbi vírusvariánsok – derül ki a dán járványügyi hivatal friss elemzéséből. Azaz a várakozásokkal ellentétben az új mutáció okozhat legalább olyan súlyos, ha nem súlyosabb járványhullámot, mint az eddigiek.

A dániai járványügyi hivatal hétfőn közölt tanulmánya szerint országukban hasonló arányban kerülnek kórházba az omikron vírussal fertőzöttek, mint az egyéb variánsoktól megbetegedettek. Szakértők szerint ez egyértelműen azt jelzi, hogy le kell számolni azzal a korábbi vélekedéssel, hogy az omikron a Covid-vírus enyhébb változata. A közölt tanulmány szerint Dániában vasárnap estig 3437 omikron-fertőzöttet találtak, közülük 37-en kerültek kórházba, azaz a megbetegedettek 1,1 százaléka. Az előző vírusváltozatok által megbetegített 88 940-ből 666-uknak volt szüksége kezelésre, azaz mintegy 0,7 százalékuk került kórházba.

A dán adatok a hazai járványügyi szakembereket is meglepték, s mint az egyikük lapunknak elmondta: az a hipotézis, hogy ez a variáns enyhébb járványt okozna, már nem tartható. Sőt az ellenkezőjét bizonyítja. Dél-Afrikában az első esetek a fiatalok között és egyetemi campusokon fordultak elő, ám amint az omikron átterjedt az idősebbekre, Dél-Afrikában is megnőtt a kórházi kezelésre szorulók száma. A járványügyi szakember szerint az omikronnak legalább két előnye van a járványvédelemmel szemben: az egyik, hogy gyorsabban terjed; a másik, hogy elég nagy százalékban ki tudja kerülni mind az oltásokkal, mind a betegség átvészelésével szerzett immunvédelmet. Ez gyakorlatilag óriási előnyt jelet a vírus számára, ezért rövid idő alatt nagyon gyors felfutást, járványcsúcsot okozhat, azaz rövidebb idő alatt több embert képes megbetegíteni, ami az ellátórendszerre is nagyobb terhet ró.

A szakértő szerint az omikron esetében nagyon nehéz megmondani, hogy mikorra várható az ötödik hullám, de legkésőbb januárra biztosan itt lesz. A pontosabb előrejelzéshez tudni kellene, hogy most milyen arányban és hol cirkulál a vírusvariáns az országban. Nálunk sajnos nincs annyira konzekvens, módszeres vírusszekvenálás, mint például a dánoknál vagy az angoloknál.

A szakember beszélt arról is, hogy a kizárólag a védőoltásokra alapozott védekezés kevés lesz az omikronnal szemben. Közösségi intézkedésekre volna szükség, olyanokra például, mint a maszkhasználat szigorítása, a fizikai távolságtartás, a zárt terekben tartózkodók számának korlátozása. Példaként említette, hogy azokon a bevásárlóhelyeken, ahol nem biztosított az állandó szellőztetés, egyetlen omikronos nagyon sok embert tud majd megfertőzni. A közösségi rendezvények látogatása előtt ajánlott lenne tesztet végezni, és aki pozitív, az inkább maradjon le a programról. Hasonló tesztelést ajánlott a megkérdezett szakember a karácsonyi családi összejövetelek elé is.

Hozzátette: nem érdemes arra várni, hogy a vakcinagyártók elkészítik az omikronra ható új oltást, és az majd megment minket, ugyanis az ötödik járványhullám annyira gyorsan fog bekövetkezni, hogy sem a gyártásához, sem a szétosztásához nem lesz már elég idő.