Velencei-tó;halpusztulás;

2021-12-16 14:25:52

Megint pusztulnak a halak a Velencei-tónál

Agárdnál elrendelték a halegészségügyi-, valamint víz- és iszapvizsgálatot is.

Az elmúlt napokban, zömmel hétfőn délután és kisebb mértékben kedden délelőtt sajnos kisebb halpusztulás történt, amit kizárólag a Dinnyési csónakkikötő területén lehetett tapasztalni rendkívül lokális jelleggel – tette közzé Facebook-oldalán a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). 

Kiemelték, szerdán már újabb elhullást nem tapasztaltak.  Az elpusztult 50 kilogrammnyi halat összegyűjtötték, amelyből egyrészt vizsgálati mintát szállítottunk halegészségügyi vizsgálatra az Állatorvostudományi Egyetem, valamint a NÉBIH halegészségügyi laborjába, másrészt a többit elszállították és leadták ártalmatlanításra a székesfehérvári Állati Hulladék Begyűjtő Telepen.

A halegészségügyi vizsgálat mellett kérték az illetékes hatóságot, hogy a halpusztulás okának kiderítése érdekében végezzen víz- és iszapvizsgálatot is.

A vizsgálathoz szükséges mintákat begyűjtötték, a hivatalos vizsgálatok eredményére még várni kell. Az első vizsgálatok szerint akár bakteriálisan szennyezett táplálékbevitel okozta dysbacteriosis, vagy pontszerű kénhidrogén-felszabadulás is lehetett az elhullás kiváltó oka.

A MOHOSZ bejegyzése szerint az elmúlt hetekben folytatódtak a Velencei-tavi kikötők bontási-építési munkálatai, így az agárdi Béke úti kikötő bontása, valamint megkezdődött elsőként Dinnyési csónakkikötő üres keleti medrében az új úszó típusú vendégmólók rögzítőoszlopainak kihelyezése, ott, ahol az újabb halpusztulást tapasztalták.