Tatabánya;tájékoztatás;rendelet;közügyek;

2021-12-16 15:46:13

Fideszes rendelet tiltja meg a helyi közügyekről való tájékoztatást Tatabányán

Legalábbis a polgármesteri hivatal így értelmezi a kormánypártok egyik legújabb lépését.

- közölte csütörtökön Facebook-oldalán Tatabánya.

A bejegyzés szerint Magyarné Kocsis Andrea (Fidesz-KDNP) javaslatára minden kötelezettséget fel kell mondania a városnak év végéig, ami a lakosság tájékoztatását szolgálja: honlap, közösségi média, online megjelenés, újság tartozik ide, valamint a közgyűlés közvetítése is. Ezzel elzártak minden információs csatornát a lakosságtól. A fejlemény hátteréről szólva azt írják, a tatabányai önkormányzat közgyűlésének december 16-i ülésén egy olyan módosító indítványt fogadtak el a képviselők, amelynek értelmében minden lakossági tájékoztatással összefüggő kötelezettséget fel kell mondania a városnak 2021. december 31-ig. A város új kötelezettséget nem vállalhat, kifizetést nem teljesíthet lakossági tájékoztatással kapcsolatban, egészen a 2022. évig költségvetés elfogadásáig, várhatóan 2022 márciusáig.

Mindez olvasatukban azt jelenti a gyakorlatban, hogy az önkormányzat és a polgármesteri hivatal munkájával, az elfogadott rendeletekkel, a város működtetésével, városi rendezvényekkel, város intézményi információkkal kapcsolatban nem adhat hírt a város a szokásos módokon. Nem közvetítheti a város a közgyűlések üléseit, nem teljesítheti az Európai Uniós projektek kötelező tájékoztatási projektelemeit, nem adhat ki hírlevelet, újságot és nem adhat fel fizetett hirdetést semmilyen módon. Emlékeztetnek, hogy októberben már született egy hasonló döntés: akkor az önkormányzat ingyenes magazinját szüntették meg.

Noha Tatabányán ellenzéki a polgármester, a különféle belharcok miatt nincsen stabil többsége a baloldalnak. Az utóbbi hónapokban több ellenzéki képviselő is a Fidesszel szavazott, így a városban a kormánypártok akarata érvényesül.