kórház;Kúria;Emberi Erőforrások Minisztériuma;Magyar Helsinki Bizotság;

2021-12-16 17:19:41

Nem titkolózhatnak tovább Káslerék: minden kórházkiürítéssel kapcsolatos dokumentumot nyilvánosságra kell hozni

Nagyon szerette volna eltitkolni a tárca az anyagokat, de a legfőbb bírói fórum elkaszálta érveiket.

- közölte oldalán a szervezet.

Mint írták, a Kúria sem fogadta el a Kásler Miklós vezette tárca mondvacsinált érvelését, hogy a közadat valamiféle későbbi döntést készítene elő, és nyilvánosságra kerülése veszélyeztetné a járvány elleni védekezést. „Az alperes minden konkrétumot mellőző hivatkozása nem támasztotta alá azt a hivatkozást, hogy az adott esetben a kiadni kért közérdekű adatok megismerése [az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezése alapján] korlátozható” – indokolta ítéletét a Kúria. Az alperes jelen esetben a Kásler Miklós vezette Emmi volt. 

A Magyar Helsinki Bizottság adatkérését tavaly májusban tagadta meg az Emmi. Szűkszavúan „arra hivatkozott”, hogy a „kért dokumentum további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja”. Ezt a civil jogvédő szervezet nem fogadta el, mert az adatkezelő minisztériumnak indokolnia kellett volna, hogy jogszerű indoka volt az adatkérés megtagadásának. Ezért Tóth Balázs az ügyvédje, Fazekas Tamás segítségével bírósághoz fordult - ennek az eljárásnak a végére tett pontot jogerős ítéletében a Kúria. „Kizárólag azt az adatot kértük, amit a kormánynak magától is a nyilvánosság elé kellett volna tárnia a tavaly tavaszi döntés indokaként. Remek lenne, ha legalább a Kúria ítélete nyomán külön végrehajtási eljárás nélkül több mint másfél évvel a döntés után végre megtudhatnák az emberek az igazságot arról, hogy pontosan miért kellett ezreknek pánikszerűen elhagyniuk egészségügyi intézményeket” – kommentálta az ítéletet Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság jogásza. 

Nagy felháborodást váltott ki, hogy tavaly a tárca döntése miatt a kórházi férőhelyek előbb ötven, majd hatvan százalékát fel kellett szabadítani. Mindez azt jelentette, hogy lényegében egyik napról a másikra betegeket tettek ki tömegével az intézményekből. Sokan ezt követően alapvető ellátásukban sem részesültek és családtagjaiknak is nagy megterhelést jelentett, hogyan oldják meg hozzátartozójuk ápolását. Lapunk is beszámolt arról az esetről, melyben egy 77 éves férfi sírva hívta fel családját, hogy combnyaktörése után két hónappal kell haza kell mennie a Péterfy Sándor utcai kórház rehabilitációs osztályáról.