bíróság;sikkasztás;vagyonkezelő;társasházak;

2021-12-17 08:30:00

Se pénz, se vádlott a komlói sikkasztási ügyben

Az Sz. Rudolfné által vagyonkezelt 59 társasház kasszájából hiányzik 198,5 millió forint.

A jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztással vádolt Sz. Rudolfné büntetőpere szerdán startolt volna a Komlói Járásbíróságon, a középkorú asszony azonban egészségi okokra hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson. Amúgy a per már októberen elkezdődött volna, csakhogy a Németországban tartózkodó Sz. Rudolfné akkor se jött el a perre, s a tárgyalás napján azt üzente: betegsége miatt alkalmatlan az utazásra.

Az asszonyt azért kívánják felelősségre vonni, mert miközben 2012. és 2017. között Komlón társasházak vagyonkezelésével foglalkozott, a vádirat szerint a lakóközösségek számlájáról rendszeresen a saját céljaira vett fel pénzt. Az általa vagyonkezelt 59 társasház kasszájából hiányzik 198,5 millió forint. Hogy az összeget mire költötte, azt a nyomozás nem tudta megállapítani. A vizsgálat során Sz. Rudolfné nem tett vallomást.

A korábban biztosításközvetítéssel, ingatlankezeléssel és pénzügyi tanácsadással foglalkozó asszony, miután meggyanúsították, itthon már nem tudott a szakmájában munkát vállalni, ezért kiutazott Németországba, és ott keresett munkát. A sértettek szerint azonban vélhetően azért is távozott, mert tartott azoktól, akiket megkárosított. Közülük többen eljöttek az októberben elmaradt tárgyalásra, s kérdésünkre válaszolva elmondták, hogy komoly kárt okozott nekik a „vagyonkezelő”, hiszen kétszer kellett befizetniük a társasház üzemeltetésének és felújításának bizonyos költségeit. A sértettek közül néhányan utánanéztek annak, hogy Sz. Rudolfnénak van-e valamilyen vagyona, amiből az általa okozott kár kiegyenlíthető vagy mérsékelhető. Ám nem találtak ilyen vagyont, s volt, aki arról értesült, hogy a vádlott a rokonai számára mentette ki az elsíbolt pénzt.

Az érintettek nem hitték el, hogy Sz. Rudolfnét betegsége gátolja a hazautazásban, hiszen ha így lenne, akkor az asszony dolgozni sem tudna Németországban, mondták többen. A sértettek már októberben azt prognosztizálták, hogy Sz. Rudolfné addig biztosan nem utazik haza a tárgyalásra, amíg a bíróság erre nem kényszeríti. Hogy a bíróság a két elmaradt tárgyalás után készül-e valamilyen kényszerintézkedésre, arra cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, ahogy arra sem, hogy a vádhatóság és a bíróság lát-e esélyt a sértettek kárának enyhítésére.