Észak-Korea;gyász;Kim Dzsong Il;

Észak-Koreában betiltották a nevetést egy időre

A rendőröknek külön szóltak, hogy vadásszanak azokra, akik nem tűnnek eléggé feldúltnak a gyászidőszakban.

Tilos kimutatni boldogságukat az észak-koreaiaknak Kim Dzsong Il halálának tizedik évfordulóján - írja a Telegraph.

A korlátozások közé tartozik a nevetés, valamint az alkoholfogyasztás tilalma a 11 napos gyászidőszak alatt. A korábbi diktátor halálának pontos évfordulóján, december 17-én az ország lakóinak még a bevásárlást is megtiltják. 

„A gyászidőszak alatt nem ihatunk alkoholt, nem nevethetünk és nem vehetünk részt szabadidős tevékenységekben”- nyilatkozta egy lakó a Radio Free Asia (RFA) rádiónak nyilatkozva. Hozzátette, „még akkor sem szabad hangosan sírni, ha a gyászidőszak alatt hal meg a családtagunk, és a gyász után el kell vinni a holttestet. Az emberek még a saját születésnapjukat sem ünnepelhetik, ha az a gyászidőszakra esik”.

Egy másik informátor pedig arról beszélt, hogy 

„korábban sok embert, akit a gyászidőszakban iváson vagy részegségen kaptak, letartóztattak és ideológiai bűnözőként kezeltek. Elvitték őket, és soha többé nem látták őket”.

Az RFA információi szerint a rendőröknek kiadták, hogy keressenek olyan embereket, akik nem tűnnek eléggé feldúltnak. „December első napjától kezdve különleges feladatuk lesz, hogy lecsapjanak azokra, akik ártanak a kollektív gyász hangulatának” - jelentette ki egy névtelenséget kérő informátor. Megjegyezte, az egyenruhások egyáltalán nem tudnak aludni ebben az időszakban. 

  

A beszámoló emlékeztet, hogy Kim Dzsong Il 69 éves korában, szívrohamban hunyt el. Ő volt a jelenlegi legfőbb vezető, Kim Dzsong Un édesapja. 1994 óta vezette az országot. Erre az időszakra esett Észak-Korea történelmének egyik legsötétebb időszaka, az 1990-es évek közepén kitört éhínség, melyet eufemisztikusan „fáradságos menetelésnek” neveznek. A nélkülözésekben becslések szerint négy év alatt 3,5 millió ember halt meg.